Рішення про розпуск Запорізької облради та передачі усіх повноважень голові Запорізької ОВА ухвалила ВРУ

Два роки облрада не може зібратися, аби ухвалити важливі рішення, у тому числі звільнення колаборантів і корупціонерів. Востаннє депутати збирались дистанційно у березні 2022 року.
Рішення про розпуск Запорізької облради та передачі усіх повноважень голові Запорізької ОВА ухвалила ВРУ
21 Березня 2024, 20:53
читать на русском

Верховна Рада запустила процедуру розпуск Запорізької обласної ради. Закон передбачає передачу повноважень Запорізької облради на час воєнного стану, плюс 30 днів після його завершення, Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

«Верховна Рада прийняла постанову про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією повноважень, передбачених законом про правовий режим воєнного стану. Запустивши розпуск Запорізької обласної ради  #9118», - написала Геращенко.

Нардепка уточнила, що цим рішенням створюється прецедент розпуску місцевих рад на територіях, які не були окуповані і передача їх повноважень військово-цивільним адміністраціям.  Геращенко додала, що таке рішення є «ударом по самоврядуванню».

«Проблема в Запоріжжі дійсно існує, обласна рада не може зібратися вже два роки. Але треба припинити повноваження колаборантів і корупціонерів в Запорізькій облраді і перезавантажити її роботу за рахунок нових доброчесних депутатів. «ЄС» не голосувала за цю постанову, бачимо великі загрози для децентралізації в подібних рішеннях», – додала Геращенко.

Вона також уточнила, що ліквідацію Запорізької облради підтримали «Слуга народу», «Батьківщина», ОПЗЖ. «За» 236 нардепів.

Згідно з законом, пропонується увести на час дії воєнного стану та 30 днів після його скасування наступне:

  • повноваження обласної ради здійснюватиме обласна військова адміністрація (ОВА);
  • виконавчий апарат облради підпорядковуватиметься начальнику ОВА;
  • обласна рада не здійснюватиме свої повноваження;
  • комунальні підприємства, установи та організації, засновані на базі майна спільної власності територіальних громад області,
  • підпорядковуватимуться відповідній ОВА;
  • управління об'єктами спільної власності територіальних громад області здійснюватиметься начальником ОВА;
  • начальник ОВА зможе увільняти від виконання посадових обов'язків працівників виконавчого апарату обласної ради (для таких працівників оголошується простій або здійснюється їх переведення на рівнозначну чи нижчу посаду).

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський призначив Івана Федорова головою Запорізької ОВА у неділю, 4 лютого.

Окрім цього Зеленський дав доручення новому голові. Зокрема, мова про процес будівництва фортифікаційних споруд. Крім цього, на думку президента, одним із найважливіших завдань є повернення кількості робочих місць до довоєнних показників. Зокрема він зауважив, що центральна влада готова допомагати зі свого боку відповідними державними замовленнями.

Президент звернув увагу Федорова на розв’язання нагальних питань для жителів регіону. Мова про організацію навчального процесу, відновлення зруйнованого чи пошкодженого житла.