Родина російського мільрдера Репіка, який забудовує Маріуполь, живе в США

Репік - засновник фармацевтичної компанії "Р-фарм"
Родина російського мільрдера Репіка, який забудовує Маріуполь, живе в США
18 Травня 2023, 16:37
читать на русском

За компанією "Р-Строй", яка займається будівництвом у тимчасово захопленому Росією Маріуполі, стоїть російський мільярдер Олексій Репік, родина якого проживає у США.

Про це йдеться у розслідуванні опозиційного Scanner Project, опубліковане в Ютубі.

Репік - засновник фармацевтичної компанії "Р-фарм". Він розбагатів завдяки "дружбі та сусідству з чиновниками, які закуповували у нього за завищеними цінами препарати для онкохворих".

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Репік продав свою частку в "Р-фарм", причому частину акцій – своїй матері. Тоді передбачалося, що таким чином він хоче убезпечити компанію від санкцій.

Водночас у Росії з'явилася компанія "Р-Строй", логотип якої був практично ідентичний логотипу "Р-Фарм". Нову компанію фінансує фірма матері Репіка. Зараз "Р-Строй" займається будівництвом у Маріуполі, зруйнованому під час російського штурму. Компанію створено саме для роботи на окупованих територіях та оформлено на пов'язаних з Рєпіком осіб.

При цьому Репік продовжує володіти чотириповерховим будинком у Сан-Франциско, де мешкає його родина. Статки Рєпіка оцінюються у $1,4 мільярда, він посідає 64 місце в рейтингу мільярдерів.

У лютому 2023 року Репік потрапив у списки санкцій, у тому числі за зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним і надання свого бізнес-джету його доньці.

Нагадаємо, працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців Збройних сил України, через якого 277 військових цього батальйону опинились в полоні.

Відомо, що з кінця лютого 2022 року військовослужбовці батальйону здійснювали оборону міста Маріуполь.  У квітні цього ж року пропагандистські засоби масової інформації рф розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі. Насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися.

Читайте також