Олег Сенцов отримав премію Вінценза у Польщі

Премію вручать 18 листопада у Кракові
Олег Сенцов отримав премію Вінценза у Польщі
Олег Сенцов (Фото: нове українське кіно)
6 Листопада 2020, 00:00
читать на русском

Українському кінорежисеру Олег Сенцову вручать премію за те, що він поєднує артистичну діяльність з участю в боротьбі за свободу і базові права людини.

Про це повідомляє польське видання Onet.

Українському кінорежисеру, колишньому політв`язню Росії Олегу Сенцову 18 листопада вручать премію імені Станіслава Вінценза.

Церемонія відбудеться під час Економічного саміту у Кракові.

Цьогорічний лауреат Олег Сенцов поєднує артистичну діяльність з участю в боротьбі за свободу і базові права людини, особливо переслідуваних і репресованих осіб,- розповів голова Ради міста Кракова і голова комітету нагороди Вінценза Домінік Яськовєц.

Як відомо, премія Вінценза у розмірі 40 тисяч злотих (приблизно 300 тисяч грн) вручається з 2005 року. Її лауреатами у різні роки були Сергій Жадан, Ярослав Грицак, Світлана Алексеієвич, Агнєшка Голланд, Кшиштоф Пендерецький.

Читайте також

Нагадаємо, Олег Сенцов 10 травня 2014 року був затриманий у Сімферополі російськими силовими структурами й 25 серпня 2015 засуджений за звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

7 вересня 2019 року був повернутий в рамках обміну російських злочинців з України на українських військовополонених з РФ.

Рада з державної підтримки кінематографії ухвалила рішення щодо підтримки проєкту кримінальної драми Олега Сенцова "Носоріг". Зйомки розпочалися восени 2020 року.

Фільм створюється у копродукції України, Німеччини та Польщі. Загальний бюджет становить 1,65 млн євро. Проєкт "Носоріг" є переможцем конкурсного відбору кінопроєктів Державного агентства України з питань кіно 2012 року, і отримав головні премії індустріальних секцій кінофестивалів у Софії, Єревані та Одесі.

1