Росія може виготовляти зброю з металу, який викрала з Маріуполя - ISRP

Награбована сталь доставляється безпосередньо в російські промислові зони
Росія може виготовляти зброю з металу, який викрала з Маріуполя - ISRP
Порт у Маріуполі / Фото з соцмереж
28 Липня 2022, 15:24
читать на русском

Росія вивозить сталь на російські підприємства, де з них може виготовлятися зброя для вбивства цивільних в Україні. Грабунок українського зерна продовжується.

Таких висновків дійшла американська група ISRP, яка збирає доказову базу щодо грабунків, які чинить Росія на окупованих територіях.

У звіті детально викладено майже 50 окремих інцидентів мародерства, по яким є очевидні докази – супутникові знімки, навігаційні маршрути та назви кораблів, які перевозили награбовану продукцію.

Зерно часто доставляється безпосередньо до Туреччини чи Сирії, а в деяких випадках проходить через російські порти, щоб приховати походження зерна. А потім - продається на близькосхідних та інших ринках, або просто накопичується для подальшого розподілу, - зазначає ISRP.

Метал, який належить компанії Метінвест, був викрадений із порту Маріуполя. Аналітики переконані, що його перевозять на територію росії з метою подальшої переробки – в тому числі у зброю.

Схоже, що награбована сталь доставляється безпосередньо в російські промислові зони, де вона може доповнювати місцеве виробництво. І, можливо - використовуватися для виробництва додаткової зброї війни, яка буде використана проти цивільних осіб в Україні та інших країнах, - наголошують у ISRP.


Довідка. До групи ISRP, яка вивчає сучасне російське піратство, входять колишні урядовці США, експерти з міжнародної торгівлі та експерти з нацбезпеки. Вони збирають докази причетності Росії до мародерства, використовуючи безліч інструментів - супутникові знімки, трекінгові маршрути кораблів, розповіді очевидців.

За даними ISRP, Росія вкрала уже понад пів мільйона тонн українського зерна – пшениці, кукурудзи та ячменю. Також було вивезено 11 тис. тонн сталі, ще 28 тис. тонн вже завантажено на кораблі для подальшої відправки.

Читайте також