росія наразі має щонайменше 585 ракет, які стріляють на відстань понад 500 км - ГУР МО

Попри сподівання українців, Росія від початку весни змогла не просто зайнятись накопиченням ракет, а й нарощенням їх виробництва
росія наразі має щонайменше 585 ракет, які стріляють на відстань понад 500 км - ГУР МО
ракета Кинджал
28 Серпня 2023, 13:35

Якщо говорити про балістичні та крилаті ракети "Іскандер", то, за нашими даними, їх зараз є приблизно 270 одиниць. Запаси "Калібрів" - це орієнтовно 140 ракет. Х-101 у них менше, водночас загальна кількість Х-101, Х-555 і Х-55 з бойовою частиною, то, за нашими підрахунками, їх є близько 100 ракет".

Про це РБК-Україна повідомив заступник начальника ГУР Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький.

Попри сподівання українців, Росія від початку весни змогла не просто зайнятись накопиченням ракет, а й нарощенням їх виробництва. У серпні росіяни хочуть випустити близько 118 ракет "Кинджал", "Іскандер-М", "Іскандер-К", "Калібр", Х-101 і модифікованих Х-22 (Х-32).

"Крім шести "Кинджалів", росіяни загалом запланували виробити в серпні 30 балістичних ракет "Іскандер-М", 12 крилатих "Іскандер-К", 20 "Калібрів", близько 40 Х-101. Крім того, вони вдосконалюють крилаті ракети Х-22, перероблені зразки мають новий індекс - Х-32. За нашими даними, росіяни можуть поставляти не більше 10 одиниць таких модернізованих ракет щомісяця", - сказав Скібіцький. Однак, за його словами, фактичний випуск деяких моделей ракет відстає від їхніх планів.

Він також уточнив, що через обмеженість запасів та виробництва певних видів ракет Росія змушена переглядати тактику ударів. По-перше, йдеться про чередування різного класу ракет. По-друге, росіяни тепер більш ретельно вибирають цілі та значну увагу приділяють визначенню маршрутів прольоту крилатих ракет та БПЛА з метою подолання нашої системи ППО.

"По-третє, вони почали швидше ухвалювати рішення про нанесення ударів. Наприклад, коли вони отримують інформацію про необхідність термінового ураження цілі, тоді застосовуються більш точні швидкісні ракети, які нашим підрозділам Протиповітряної оборони важче збити, як це, наприклад, було нещодавно в Чернігові, де вдарили крилатою ракетою "Іскандер-К", - пояснив Скібіцький.

Він додав, що ракетні бригади "Іскандерів" розташовані вздовж усього кордону - в Ростовській, Курській, Бєлгородській областях, а також на наших окупованих територіях, зокрема в Криму.

"Відповідно, під загрозою знаходяться ті наші області та райони, які ближче до лінії фронту та українсько-російського кордону, адже час підльоту цих ракет до цілі становить лічені хвилини. Швидко відреагувати на їхнє застосування вкрай складно. Ворог вчиться, починає застосовувати нові підходи і тактичні прийоми. І найімовірніше, зараз росіяни змінюють методику вибору цілей на нашій території", - розповів представник воєнної розвідки.

Нагадаємо, російська оборонна промисловість продовжує одержувати сировину для виробництва титану з України.

1