Україна під час війни продовжує продавати росії титанову сировину для виробництва ракет - розслідування

Партії титанового концентрату були продані компаніям-посередникам з Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, які мають у засновниках громадян РФ і працюють з Росією
Головне
Україна під час війни продовжує продавати росії титанову сировину для виробництва ракет - розслідування
ракета Калібр
7 Серпня 2023, 17:49
читать на русском

Російська оборонна промисловість продовжує одержувати сировину для виробництва титану з України.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані від інсайдерів, які працюють у титановій галузі і підтверджують, що значна частина титанової сировини, що експортується з України, через посередників потрапляє до РФ.

Україна має великі запаси титанових руд. За підрахунками державної Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, 20% усіх світових запасів цієї сировини зосереджено саме в Україні. При цьому металевий титан та вироби з нього Україна практично не виготовляє. На експорт йде концентрат, з якого в інших державах вже виробляють готову продукцію.

Сам концентрат буває декількох видів – рутиловий, ільменітовий, цирконовий, дистен-силеманітовий, ставролітовий. Важлива деталь – Державна служба експортного контролю (ДСЕК) з незрозумілих причин контролює лише експорт ільменітового концентрату, на вивіз якого підприємства мають отримувати відповідний дозвіл (так званий "квиток"). Цей вид сировини визнаний продукцією "подвійного призначення" (тобто може використовуватися у військовій сфері). Інші концентрати чомусь вивозяться без жодного контролю.

Експорт титанових концентратів продовжується і під час війни. З липня минулого року по квітень 2023 року Об'єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК), що належить державі, відправила на експорт 82,2 тисячі тонн руд, що містять титан. За даними, які були отримані від джерел у титановій галузі, значна частина цієї продукції потрапила до Російської Федерації.

Зокрема партії титанового концентрату були продані компаніям-посередникам з Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, які мають у засновниках громадян РФ і працюють з Росією.

Наприклад, у липні, серпні та вересні 2022 року ОГХК поставила тисячі тонн концентрату угорській компанії Sic Luceat Lux KFT, засновниками якої є уродженці Криму Олександр та Світлана Мурадян (швидше за все, просто підставні особи).

Титановий концентрат поставлявся угорській Sic Luceat Lux KFT, засновниками якими є уродженці Криму.

У відкритих джерелах зазначено, що основними контрагентами цієї компанії та вантажоодержувачами у 2021-2022 роках були ТОВ "Редметконцентрат" (Москва), ТОВ "Нерудна компанія" (Білгород), ТОВ "Мінко Рус" (Бєлгород) та інші російські компанії.

Таким чином, вказана компанія є очевидною російською прокладкою, і державна компанія ОГХК не може цього не знати.

Інший приклад – польська компанія BioProfTech Sp.z.o.o, зареєстрована у Варшаві. Її засновником є Руслан Акопян – зареєстрований в окупованому Харцизьку Донецької області. Акопян має російське громадянство. Ця компанія отримувала партії ільменіту з України влітку та восени 2022 року.

Ще більш кричуща ситуація з іншим підприємством – "Запорізьким титано-магнієвим комбінатом" (ТОВ ЗТМК), який раніше належав олігарху Дмитру Фірташу, а у 2021 рішенням суду був повернений у державну власність (рішення ще у процесі виконання). ЗТМК – єдиний в Україні виробник губчастого титану. На відміну від ОГХК, він продавав на експорт вже не просто сировину, а фактично готову продукцію – титанову губку, титанові зливки, тетрахлорид титану, шлак титану. 2022 року завод майже не працював, проте розпродував продукцію, яка знаходилася у нього на складах. Загалом було продано близько 2 тисяч тонн титанової продукції на загальну суму 276,6 млн гривень.

Покупцями серед інших виявилися компанії з Чорногорії, Австрії, Литви, Чехії, які пов'язані з Росією і мають російських засновників. Зокрема покупцем тетрахлориду виступила компанія Nadezda Invest D.o.o., зареєстрована у місті Будва (Чорногорія), співзасновниками якої є Сергєй Орєхов та Владислав Нечипоренко.

Губчастий титан у ЗТМК купувала австрійська компанія LL-Resourses GmbH, директором якої є громадянин РФ Анатолій Зайцев із Санкт-Петербурга. Він постійно проживає в Австрії та є довіреною особою олігарха Дмитра Фірташа, який, як відомо, раніше володів ЗТМК.

А титановий шлак у серпні 2022 року купувала компанія з Чехії Cytleon S.r.o., співзасновником якої є громадянин Росії Леонід Цитленок, зареєстрований у Москві.

Перераховувати можна довго, та щоб не перевантажувати читача цифрами та назвами компаній-прокладок, обмежимося вищенаведеними прикладами. Їх достатньо, щоб стверджувати - державні підприємства чи то свідомо, чи то за недбалістю продають титанову продукцію фірмам-прокладкам, які постачають її далі до Росії. Де кінцевим споживачем зазначеної продукції найімовірніше є військові заводи. Зокрема - найбільший у світі виробник титану та продукції з нього - "Корпорація ВСМПО-АВІСМА", яка історично потребувала української сировини і продовжує потребувати її сьогодні. Продукція ВСМПО-Авісма широко використовується військовими заводами. Зокрема для виробництва літаків, вертольотів, крилатих ракет та іншої продукції, - резюмують журналісти.

Нагадаємо, росія запустила по території України крилаті ракети Х-55, отримані Москвою в межах угоди між Кабміном і урядом РФ в 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ.

Читайте також

1