Росію відключать від SWIFT: розпочато технічну підготовку

Розпочато технічну підготовку до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції
Головне
Росію відключать від SWIFT: розпочато технічну підготовку
Міжнародна платіжна система SWIFT Фото: https://www.swift.com/
26 Лютого 2022, 17:59
читать на русском

Міжнародна спільнота погодилася відключити Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Фейсбуці.

За його словами, офіційне рішення щодо відключення Росії від SWIFT ще не оформлене, але вже розпочато технічну підготовку до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції:

Офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції. Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії - від Президента України до аташе в українському посольстві. Дякую також тисячам людей, зокрема, українській діаспорі, які тиснуть на різні уряди для підтримки цього рішення. Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України.

Центр протидії дезінформації інформує, що остання країна, яка блокувала це рішення - здалася.

Німеччина підтримала відключення Росії від SWIFT. Ця країна останньою утримувалася від запровадження цієї санкції, - йдеться у повідомленні.

Довідково: SWIFT — міжнародна міжбанківська система передавання інформації та здійснення платежів. Її послугами користуються близько 11 тис. банків і фінансових установ у понад 200 країнах, в тому числі й Росія.

Що для Росії означатиме відключення від SWIFT - це торгова та фінансова ізоляція, зупинка кредитів та інвестицій, зростання курсу валют.

Як пояснили у партії "Слуга народу", така жорстка санкція у відповідь на військове вторгнення агресора в Україну обмежить доступ РФ до фінансових ринків у всьому світі та боляче вдарить по її економіці, зокрема – по кишені кожного росіянина.

Учасниками SWIFT є понад 11 тис. організацій у більш ніж 200 країнах світу. У 2020 році за кількістю платежів Росія займала 13-те місце у світі. До SWIFT під'єднано 291 російський банк у 48 містах, серед яких Москва, Санкт-Петербург, Казань та Владивосток.

Народний депутат від "Слуги Народу" Олексій Жмеренецький пояснює: зараз західні країни здійснюють міжнародні платежі та приймають платежі з Росії виключно через систему SWIFT. Увесь товарообіг, зокрема постачання газу та продовольства, також відбувається через неї.

Якщо відключити від цієї системи Росію, вона не зможе проводити жодні фінансові операції на міжнародних ринках: нічого купувати чи продавати. Вона опиниться у повній економічній, торговій та фінансовій ізоляції», - каже він.

Такі наслідки будуть надзвичайно болючими для Росії, країни з експортно-орієнтованою економікою. Саме тому за впровадження цієї санкції так активно билися українські дипломати та представники влади, додає народна депутатка від "Слуги Народу" Роксолана Підласа.

Російські банки не зможуть швидко переказувати кошти закордон або отримувати їх з-за кордону. Тобто фактично зупиниться вся зовнішньоекономічна діяльність, експортно-імпортні операції, кредити, інвестиції. Все це зупиниться, - заявила вона.

Системи Visa та Mastercard даватимуть збої при зарубіжних та внутрішніх переказах. Російські інвестори можуть почати масово розпродувати російські цінні папери – це позначиться на всій економіці країни, зокрема на курсі валют, які і так рекордно здорожчали після вторгнення агресора в Україну.

Читайте також

1