Рятувальне судно "Сапфір" під контролем України: його доставили в румунський порт

Усіх членів екіпажу звільнили з російського полону
Рятувальне судно "Сапфір" під контролем України: його доставили в румунський порт
Судно “Сапфір”, фото Андрій Єрмак
8 Квітня 2022, 20:43
читать на русском

Рятувальне судно "Cапфір", яке було захоплене російськими окупантами, повернулося під контроль України. Нині воно знаходиться у румунському порту Суліна.

Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у Telegram.

Над поверненням "Сапфіра" працював особисто президент України, вся команда Офісу, Міністерство інфраструктури та Міжнародна Морська Організація (IMO). Усі 19 членів екіпажу були звільнені з російського полону ще 25 березня у рамках першого обміну полоненими, - сказав Андрій Єрмак.

Він зазначив, що рятувальне судно "Сапфір" - єдине українське цивільне спеціалізоване судно. Воно знаходиться в постійній пошуково-рятувальній готовності та здатне виконувати відповідні задачі у відкритому морі.

З моменту повномасштабного наступу російської федерації на Україну, рятувальний буксир брав участь у рятувальних операціях на Чорному морі. Зокрема за участі "Сапфіра" була ліквідована пожежа на борту танкера "Millenial Spirit" (прапор Молдови), яка виникла в результаті ракетного обстрілу з боку росії, - додав Єрмак.

Нагадаємо, у Запорізькій області відбувся обмін полоненими: повернули 86 українських військовослужбовців, з яких 15 жінки.

Читайте також