Рятувальники нагадали про заборону збирати гриби в українських лісах

Заборона на відвідування лісів діє у 14 областях України
Рятувальники нагадали про заборону збирати гриби в українських лісах
Гриби / Фото: Pexels
31 Жовтня 2023, 23:55
читать на русском

Обмеження на відвідування лісу є на всіх звільнених від російської окупації територіях. Зокрема, заборона діє у 14 областях.

Про це заявив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій в Facebook.

"Обмеження фактично є на всіх деокупованих територіях. Почекаймо з відвідуванням лісів до того моменту, поки сапери обстежать території на предмет наявності боєприпасів", - заявив він.

Хорунжий додав, що за рішеннями обласних військових адміністрацій, заборона на відвідування лісів стосується 14 областей, а саме: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Черкаської та Чернігівської.

Зокрема, небезпека є на територіях, які були під російською окупацією, де був присутній ворог, де відбувались бойові дії або на ділянках, що перебували під обстрілами.

Що робити, якщо помітили підозрілий предмет у лісі

Якщо ви помітили підозрілий предмет:

  • за можливості позначте місце яскравим предметом, стрічкою, ганчіркою. Так саперам буде простіше відшукати дану ділянку;
  • відійдіть на безпечну відстань тим же шляхом, яким ви підійшли до предмета;
  • повідомте про знахідку за номером 101 або 102.

Нагадаємо, в Україні під час воєнного стану спалювання сухостою вважатиметься диверсією та розцінюватиметься як кримінальний злочин, який передбачатиме позбавлення волі строком від 10 до 15 років із конфіскацією майна. Таким чином у воєнний час спалювання сухостою становить додаткову небезпеку, оскільки починає відволікати від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців. Це призводить до зниження обороноздатність країни.

Читайте також