Самолікування шкідливе: міфи і правда про застосування антибіотиків

Антибіотики не можна вживати на власний розсуд при будь-яких інфекціях
Самолікування шкідливе: міфи і правда про застосування антибіотиків
Антибіотики, ліки (фото з відкритих джерел)
18 Серпня 2023, 00:50
читать на русском

Здатність мікроорганізмів (наприклад, бактерій) виживати під дією антимікробних препаратів (в наведеному прикладі – антибіотиків) називають стійкістю або резистентністю. Основна її причина полягає у нераціональному застосуванні антибіотиків, коли вони не потрібні (зокрема, і під час вірусних інфекцій), або порушенні режиму прийому, коли їхнє застосування виправдане.

Про це нагадує МОЗ України.

Саме тому боротьба з антибіотикорезистентністю – це клопіт не лише  лікарів, а й пацієнтів: лікарі повинні призначати антибіотики лише в тих випадках, коли вони дійсно необхідні, і водночас – точно визначити, який саме з них допоможе вилікувати інфекцію. Пацієнти ж мають правильно приймати ліки – саме так, як сказав лікар.

Майже за 100 років існування антибіотики врятували мільйони життів. Однак загроза антибіотикорезистентності може повернути нас до тих часів, коли люди вмирали від бактеріальної пневмонії. Є кілька міфів і упереджень щодо антибіотиків, які живуть попри розвиток медичної науки. Спробуймо розвінчати найпоширеніші з них.

Міф: Антибіотики можна використовувати для лікування будь-якої інфекції

Факт: Дії антибіотиків піддаються лише мікроогранізми, чутливі до них – бактерії. Тож антибіотиками лікують лише захворювання бактеріального походження, їх не застосовують у разі вірусних інфекцій, наприклад, COVID-19. У певних випадках для того, щоби зрозуміти, який саме препарат допоможе, потрібні додаткові обстеження.

Міф: Якщо я забув прийняти дозу антибіотиків, я можу прийняти одразу подвійну

Факт: Дотримуватися призначеного лікарем дозування важливо для підтримання певної концентрації препарату в крові – якщо вона падає, шкідливі бактерії виживають і стають резистентними до цього антибіотика. Якщо ви пропустили дозу, важливо прийняти її якомога швидше, але якщо вже наближається час наступного прийому ліків, зачекайте, прийміть потрібну (одноразову) дозу, а потім дотримуйтеся звичайного режиму та проконсультуйтеся з лікарем щодо подальшого лікування.

Міф: Можна припинити прийом ліків, щойно покращиться самопочуття

Факт: Необхідно дотримуватися порад свого лікаря та продовжувати лікування антибіотиками протягом усього часу, визначеного спеціалістом. Навіть якщо ви почуваєтеся краще. Лише дотримання повного курсу лікування дозволить вбити усі шкідливі бактерії та запобігти розвитку у них стійкості до антибіотиків.

Міф: Можна "допити" антибіотики, що залишилися від попередніх призначень або попросити потрібні ліки у друга

Факт: Не можна використовувати антибіотики, що залишилися від лікування попереднього захворювання без призначення лікаря. Так само не можна вживати ліки, призначені іншим особам, адже кожна людина, а отже захворювання і схема лікування – різні. Тому антибіотик, призначений одному пацієнту за такої ж хвороби, може не подіяти або спричинити негативні наслідки в іншого. Якщо ви маєте погане самопочуття, зверніться до сімейного лікаря. Лише лікар може правильно призначити лікування.

Нагадаємо, з квітня 2023 року МОЗ планує запустити третій етап впровадження електронного рецепта на всі рецептурні медичні препарати.

Читайте також