З квітня МОЗ планує запровадити електронні рецепти на всі рецептурні ліки

Це робиться, аби українці не займалися самолікуванням
Головне
З квітня МОЗ планує запровадити електронні рецепти на всі рецептурні ліки
Ліки, таблетки Фото: Pexels
26 Січня 2023, 15:39
читать на русском

З квітня МОЗ планує запустити третій етап впровадження електронного рецепту на всі рецептурні медичні препарати.

Про це повідомив Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Е-рецепт - це знакова подія для сфери охорони здоров’я України. Пацієнт зможе і отримати ліки контрольовано, прозоро та зручно, і убезпечити своє здоров’я від негативних наслідків неправильного чи самовільного вживання рецептурних препаратів. А медики – вести статистику відпуску та вживання ліків, - наголосив Радуцький.

Рецептурні ліки – медичні препарати, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря. Цей перелік ліків включає зокрема й антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні ліки), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші.

Рецептурні препарати без належного лікарського контролю мають серйозні ризики для  здоров’я людини. І такому самолікуванню має запобігти введення Е-рецепту.

Нагадаємо, на період дії воєнного стану у разі відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт на лікарські засоби у рамках урядової програми реімбурсації "Доступні ліки", рецепт може бути виписаний в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.

При відпуску ліків за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його у паперовій формі та включає до зведеного звіту. Звіт подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Читайте також

1