Санду прокоментувала викрадення українського екссудді Чауса в Молдові

У мережі з'явилося відео зникнення
Санду прокоментувала викрадення українського екссудді Чауса в Молдові
Суддя Микола Чаус Фото: УНІАН
5 Квітня 2021, 13:51
читать на русском

Президентка Молдови Майя Санду вважає викрадення українського судді Миколи Чауса, якого підозрюють в корупції у 2016 році, неприпустимим.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Неприпустимо, щоб в Молдові зникали люди, незалежно від того, чи є вони громадянами країни чи ні, незалежно від того, доведена їхня вина в скоєнні злочину, - зазначила Санду.

Вона вимагає "негайних дій" від керівництва МВС, "головної установи, відповідальної за забезпечення безпеки громадян", та Служби інформації і безпеки Молдови прояснити ситуацію з цим "хвилюючим зникненням іноземного громадянина" на території країни.

Читайте також

Тим часом в інтернеті з'явилося відео викрадення судді:

До того ж Служба інформації і безпеки (СІБ) в Молдові заперечує будь-яку причетність до викрадення Чауса.

Нагадаємо, 3 квітня стало відомо, що у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.

1