Савченко не отримає 600 тисяч гривень моральної шкоди від України

Колишня льотчиця, бранка Кремля, нардепка, яка погрожувала підірвати Верховну Раду, вимагала матеріальної та моральної компенсації за перебування під арештом
Савченко не отримає 600 тисяч гривень моральної шкоди від України
Надія Савченко (Фото: fig.liga.net)
11 Червня 2021, 11:59
читать на русском

Київський апеляційний суд скасував виплату 600 тисяч гривень моральної шкоди депутатці Верховної Ради минулого скликання Надії Савченко, яка судилася за незаконний арешт і тримання під вартою понад рік.

Про це йдеться у матеріалах суду.

Як відомо, Савченко заарештували 23 березня 2018 року за підозрою у підготовці терактів і посяганні на життя нардепів. У СІЗО вона перебувала майже рік - до 15 Квітня 2019 року.

Пізніше Конституційний суд встановив, що безальтернативне утримання під вартою підозрюваних у тероризмі порушує їх конституційні права і є незаконним. Враховуючи це, Савченко подала позов до суду з вимогою виплатити їй 1,1 млн грн моральної та матеріальної компенсації за порушення її прав за час перебування під арештом.

У листопаді 2020 року Деснянський суд Києва частково задовольнив її позов і постановив виплатити їй 600 тисяч гривень моральної шкоди. Офіс генпрокурора оскаржив це рішення.

Апеляційний суд 24 травня задовольнив скаргу прокурорів і скасував рішення суду першої інстанції про виплату компенсації Савченко. На думку колегії суддів, цю справу слід було розглядати в порядку адміністративної, а не цивільної юрисдикції, оскільки позивачка обіймала посаду публічної служби, а саме депутата Верховної ради, і намагається захистити свої трудові права.

Нагадаємо, нещодавно колишня військова льотчиця і полонянка Кремля, народна депутатка минулого скликання Надія Савченко у соцмережі розповіла, чим вона нині займається і як живе. у фейсбуці вона виставила фото, на яких доїть корову, доглядає розсаду, топить дровами пічку в хаті, а також підмітає дорогу поблизу височенного паркану.