СБУ оголосило підозру прокремлівській пропагандистці Монтян

Вона публічно підтримує росію
Важливо
СБУ оголосило підозру прокремлівській пропагандистці Монтян
10 Лютого 2023, 13:13
читать на русском

Служба безпеки України повідомила про підозру прокремлівській пропагандистці Тетяні Монтян, яка публічно виправдовує російську збройну агресію проти України.

Про це повідомляє СБУ.

Повідомляється, що Монтян, перебуваючи на території РФ, бере активну участь в інформаційно-психологічних спецопераціях спецслужб країни-агресора. Для цього регулярно виступає на російських каналах, де активно закликає до зміни меж держкордону України та підтримки окупаційних угруповань. Монтян також масово поширює дезінформацію про ситуацію в Україні через власні канали на YouTube і Telegram, на які підписані півмільйона користувачів.

За даними слідства, Монтян виїхала до РФ ще у 2021 році. З того часу вона постійно відвідує тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей для підготовки пропагандистських сюжетів на користь режиму Кремля.

СБУ повідомила їй про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Як відомо, напередодні повномасштабної війни Російська Федерація долучила до засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого реалізації "Мінських угод" як свідка Тетяну Монтян. Під час виступу в режимі відеовключення Монтян ретранслювала звичні російські наративи, називаючи Україну "маріонеткою Заходу", та звинувачуючи "колективний Захід" у намаганнях спровокувати війну "з Росією на території України". Також вона озвучила звичні тези російської пропаганди щодо того, що Україна, нібито, "вбиває мирне населення Донбасу", – дітей, стареньких та людей з інвалідністю. Монтян наголосила, що неодноразово відвідувала окуповані території Донбасу та, нібито, бачила це на власні очі.

За даними видання Sprotyv.info, кандидатуру Монтян для участі у брифінгу як свідка було погоджено із так званим "МЗС ДНР".

Також видання повідомляє, що Тетяна Монтян систематично бере участь у інформаційно-психологічних спецопераціях ГРУ, розповсюджуючи дезінформацію та маніпуляції як щодо України, так і її зарубіжних партнерів.

Вже під час загарбницької війни Монтян продовжує роздавати коментарі пропагандистським росЗМІ. Зокрема, в ефірі радіо Sputnik одіозна юристка заявила: "якщо Росія не займеться війною з колективним Заходом всерйоз, значить, Росія просто загине".

1