СБУ викрила нову схему з підробки міжнародних COVID-свідоцтв

Ціна одного фальшивого документа становила 1600 гривень
СБУ викрила нову схему з підробки міжнародних COVID-свідоцтв
Фото: ssu.gov.ua
27 Вересня 2021, 22:02
читать на русском

Служба безпеки України блокувала схему підробки та збуту міжнародного свідоцтва про вакцинацію від коронавірусної хвороби.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що організував оборудку житель Івано-Франківської області разом зі спільницею ‒ мешканкою сусіднього регіону. Свій "офіс" вони облаштували у приміщенні однієї з туристичних агенцій, де орендували кабінет.

Зловмисники створювали копії бланків свідоцтв про вакцинацію на комп’ютері, роздруковували їх, заповнювали й засвідчували підробленими печатками. "Замовлення" вони відправляли через поштових операторів, постійно змінюючи установчі дані, - йдеться у повідомленні.

Свій злочинний бізнес вони розпочали на початку 2021 року. Ціна одного фальшивого сертифіката становила 1600 гривень, а щотижневий прибуток – понад 30 тис. грн.

Фото: ssu.gov.ua

Для більшої ймовірності на підробках зазначалося, що вони нібито видані приватними і державними медичними закладами Київської, Волинської, Вінницької та Чернівецької областей.

Фото: ssu.gov.ua

Своїх клієнтів вони підшукували через туристичну агенцію, а свої послуги надавали українцями, росіянам та громадянам Молдови.

Під час санкціонованих обшуків правоохоронці виявили чорнові записи із "клієнтською" базою, підроблені довідки про негативні ПЛР-тести, фейкові результати лабораторних досліджень та "міжнародні свідоцтва про вакцинацію".

Фото: ssu.gov.ua

Наразі організатору злочину повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що у Чернівецькій області затримали чоловіка, який самотужки підробив міжнародний COVID-сертифікат та намагався перетнути з ним кордон.

Читайте також

1