СБУ викрила шахраїв у медичних вишах Києва

Зловмисник обіцяв студентам за гроші успішне проходження іспитів
СБУ викрила шахраїв у медичних вишах Києва
СБУ викрила шахрайську схему у медичних вишах
11 Лютого 2021, 12:05
читать на русском

Співробітники Служби безпеки України викрили масштабну шахрайську схему зі складання іспитів у медичних вишах столиці.

Як повідомляє пресцентр СБУ, оборудку організував колишній проректор одного з київських медичних університетів.

Прикриваючись знайомствами у МОЗ України та у ДО "Центр тестування", зловмисник обіцяв студентам-медикам забезпечити успішне проходження ліцензованих іспитів "КРОК". До протиправної діяльності він залучив кількох своїх колишніх колег та випускників університетів. За гроші учасники оборудки здавали тестування замість студентів. Для цього шахраї вклеювали свої фотографії в паспорти замовників і від їх імені складали екзамени, - повідомили силовики.

Мінімальна вартість таких "освітніх послуг" становила три тисячі американських доларів. При цьому особи, які безпосередньо складали іспити, отримували 500 доларів, а решту ‒ організатор оборудки.

Читайте також

Правоохоронці задокументували вісім фактів складання іспитів за цією схемою.

Загалом за час її існування встановлено понад 60 випадків неправомірного отримання сертифікатів про успішне проходження екзаменів.

У межах провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України, правоохоронці провели низку обшуків у помешканнях фігурантів справи та за місцями проведення іспитів. Під час слідчих дій вилучено освітню документацію, паспорти громадян України із ознаками підробки, мобільні телефони, грошові кошти, бланки сертифікатів щодо успішного проходження іспиту.

Наразі тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо оголошення чотирьом фігурантам справи про підозри.

Нагадаємо, у Київській області Служба безпеки України викрила осередок міжнародної терористичної організації "Ісламська держава".

1