Що буде з доларом у січні: прогноз експертів

Долар у січні здорожчає ще на 50-60 копійок
Головне
Що буде з доларом у січні: прогноз експертів
Гроші, долари / Фото: Pexels
29 Грудня 2023, 10:33
читать на русском

На початку 2024 року Національний банк продовжить активно впливати на валютний ринок та поступово послаблювати гривню. На міжбанку курс може становити 37,70-38,50 грн/долар, на готівковому ринку – плюс ще 50-60 копійок.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Антон Курінний, дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку.

На початку січня в Україні традиційно спостерігається дефіцит валюти через зменшення валютної виручки експортерів. Крім того, продовжують чинити тиск бюджетні виплати грудня. У січні 2024 року ситуація може повторитися.

“Та, ми очікуємо посилення попиту на валюту або, що вірогідніше, менший приплив експортної валютної виручки на початку року. Це буде змушувати Національний банк активно брати участь у торгах”, – сказав Курінний.

За його словами, що регулятор буде продовжувати підтримувати стратегію гнучкого курсу та поступово послаблювати гривню. Інколи він братиме активнішу, а інколи пасивнішу роль продавця, щоб охолоджувати спекулятивні настрої. Тому Нацбанк буде трохи непередбачуваним для гравців.

“Очікуємо торги в коридорі 37,70-38,50 грн/долар”, – прогнозує банкір.

НБУ вже попередив про негативний вплив на валютний ринок затягування з міжнародною допомогою Україні. Тому Курінний вважає, що регулятор розглядає декілька варіантів подій, тому це може бути вже підготовлена стратегія впливу новинами.

“Тобто спостерігатимемо або збільшену активність інтервенціями при позитивних новинах, або певне послаблення гривні у період негативних очікувань та затягування перемовин, пов’язаних з наданням Україні фінансування”, – сказав він.

Курінний вважає, поточна інфляція дозволяє курсу рухатись, а Нацбанку дає змогу продумувати подальші дії щодо її стримування.

“НБУ вже тривалий час дотримується стратегії інфляційного таргетування. Регулятор на основі аналізу всіх даних робить висновки щодо курсової стратегії. Зараз діє гнучкий курсовий режим, про який була домовленість з нашими міжнародними партнерами та кредиторами”, – сказав експерт.

Як повідомив Курінний, різниця між готівковим та безготівковим ринком навряд перевищить рівень у 50-60 копійок. “Хоча, звісно, інколи можна знайти спред у невеликих банках при зміцненні гривні на безготівковому ринку, але це більше тимчасова “акція”, за яку можна спробувати встигнути вхопитися”, – сказав банкір.

Нагадаємо, офіційний курс долара з початку грудня зріс на 3,5% з 36,38 до 37,62 грн/долара та майже кожного дня оновлював рекорди. Зростання попиту на валюту наприкінці року було очікуваним для Національного банку України, який у відповідь послабив гривню.

Читайте також

1