У 2024 році курс долара матиме тенденцію до послаблення - експерт

Економіст Олег Пензин розповів, що буде з доларом у 2024 році
Головне
У 2024 році курс долара матиме тенденцію до послаблення - експерт
Гроші, долари / Фото: Pexels
4 Грудня 2023, 14:42
читать на русском

Яким буде курс долара в 2024 році в Україні, залежить від того, скільки макрофінансової допомоги від Європейського союзу вона отримає.

Про це в коментарі сайту ТСН.ua розповів економіст Олег Пензин.

“Питання надзвичайно дискусійне. Тому що на сьогоднішній момент немає підтвердження як мінімум 25 мільярдів, які ми очікуємо. Якщо не буде макрофінансової допомоги в належній кількості для того, щоб забезпечити соціальні виконання, взяті на себе державою, є єдиний шлях — це друкування грошей. Ми з вами мали аналогічний приклад у 2022 році, коли держава надрукувала 400 млрд гривень для того, щоб перекрити соціальні потреби у зв’язку з відсутністю своєчасного макрофінансування. Що сталося у нас з курсом? З 26 він став до 40”, — каже Олег Пензин.

Це було пов’язано виключно з тим, що Україна надрукувала 400 млрд гривень. Бо не було іншого варіанту — не було чим платити пенсії. За словами економіста, у 2024 році може статися аналогічна ситуація.

“Якщо не буде належної допомоги, яку ми заклали в державний бюджет, ми будемо мати падіння курсу. А ми її вже заклали в державний бюджет, попри те, що вона ще не підтверджена. У якому обсязі, що це буде, як це буде — не знає ніхто. Тому що ніхто не може дати гарантії, скільки в реальній кількості буде макрофіну”, — розповів Пензин.

Щоб прогнозувати курс на наступний рік, необхідно відслідковувати ситуацію з макрофінансовою допомогою, каже економіст. Якщо з нею будуть проблеми, курс може послаблюватися.

“Якщо макрофін буде надходити, значить буде все добре. Я думаю, що десь приблизно в січні буде все більш-менш спокійно, тому що основні виплати у нас починаються в лютому. І вже в лютому буде зрозуміло. Якщо макрофін буде надходити з проблемами великими, то курс, я думаю, буде послаблюватися”, — каже Пензин.

Нагадаємо, за прогнозами експертів, якщо НБУ й надалі продовжуватиме свою нинішню політику, тоді курс долара на міжбанку залишиться у межах 36 – 36,5 гривні

Читайте також