Що буде з курсом гривні: прогноз S&P

Падіння нацвалюти призведе до здорожчання продуктів та товарів
Головне
Що буде з курсом гривні: прогноз S&P
Гроші, гривня, долар Фото: https://t.me/nbu_ua
21 Серпня 2022, 16:12
читать на русском

Міжнародна агенція S&P Global Ratings вважає, що гривня продовжить знецінюватися.

За даними агенції Інтерфакс-Україна, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poors підвищило довгострокові та короткострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті до "CCC+/C" з "SD/SD" (вибірковий дефолт) і рейтинги випуску реструктурованих облігацій до "CCC+" з "D".

Крім того, агентство зауважило, що прогноз довгострокових рейтингів "стабільний", підтвердило суверенні кредитні рейтинги в національній валюті на рівні "CCC+/C" і підвищило рейтинг за національною шкалою з "uaBB -" до "uaBB".

Експерти Standard & Poors  зазначають, що завдяки реструктуризації погашення боргу України в іноземній валюті скоротилося приблизно на 40% в період з 2022 до 2024 року – до приблизно 10 млрд дол. з 16 млрд. Наразі виплати переважно охоплюють платежі за офіційним боргом – здебільшого перед МВФ і Світовим банком – і валютні ОВДП, що перебувають в основному всередині країни, зокрема в державних банках.

Відносно курсу гривні агентство очікує подальшого його ослаблення, що посилить інфляційний тиск, а говорячи про якість активів банків, називає їх перспективи складними, попри хороший стан банківської системи перед війною.

В агенції додали, що можуть знизити рейтинги в наступні 12 місяців, якщо перспективи безпеки погіршаться, що надасть додатковий тиск на валютну позицію України або адміністративні можливості уряду, а також може призвести до вищих валових потреб держави у фінансуванні, ніж очікується наразі.

Нагадаємо, що серед українців помітне наростання песимізму щодо оцінок змін економічного становища родини та країни за останні пів року.

Експерт Андрій Новак  каже, щоб гроші не знецінювалися, найкраще їх зберігати у рівних частинах в гривнях, доларах і євро. Також експерт порадив вкладати гроші у нерухомість або у земельні ділянки.

1