Більшість українців заявили про погіршення власного економічного становища

Соціологи помітили наростання песимізму серед українців
Більшість українців заявили про погіршення власного економічного становища
Купюри, гривня, гаманець Фото: УНІАН
12 Серпня 2022, 13:03
читать на русском

Серед українців помітне наростання песимізму щодо оцінок змін економічного становища родини та країни за останні пів року.

Про це засвідчили результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Соціологи кажуть, що попри це, говорячи про економіку країни у майбутньому, громадяни мають більше позитивних сподівань, аніж до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Так, сьогодні 86% говорять, що економічне становище України за останні пів року погіршилося (у січні ц.р. таких було 70%). Щодо особистої ситуації, то про погіршення говорять 74% (у січні – 52%). Водночас 25% сподіваються, що у наступні 12 місяців їхнє особисте економічне становище покращиться, чверть вважають, що воно не зміниться, третина – мають песимістичні погляди щодо цього. При цьому остання категорія зросла у порівнянні із дослідженням у квітні 2022 року (з 27%), - кажуть у "Рейтингу".

Натомість у оцінках майбутнього країни спостерігається зростання кількості оптимістичних оцінок: тих, хто вважає, що економіка покращиться у наступний рік сьогодні 34% (у квітні – 32%). Відповідно зменшилася кількість тих, хто очікує погіршення: з 42% до 37%.

Відносно кращі оцінки поточного стану власного економічного становища спостерігаються серед мешканців заходу країни, молодших респондентів, тих, хто працює, та більш забезпечених. Натомість в оцінках динаміки змін в економіці України за останні пів року не помітно особливих різниць в демографічних групах: повсюдно домінують негативні оцінки, - кажуть соціологи.

Щодо оцінки майбутнього, то більше позитивних сподівань стосовно власного економічного становища спостерігається серед мешканців сходу, більш молодих та тих, хто зараз не працює. Щодо України – відносно більше оптимістичних сподівань серед мешканців заходу, півдня та сходу, наймолодшої та найстаршої вікових категорій та непрацюючих.

У "Рейтингу" зазначають, що спостерігається певна переоцінка власної фінансової стійкості у кризовий час серед більш заможних.

Зокрема, від березня зросла кількість тих, хто вважає, що мають достатньо фінансових запасів: їх вистачить більше ніж на пів року.

Останніх найбільше серед найзаможніших та підприємців. Натомість не змінилася кількість тих, хто вважає, що заощаджень вистачить лише на місяць (близько 40%). Таких найбільше серед непрацюючих, пенсіонерів, тих, хто має найману роботу у приватному, чи державному секторі, - зазначають соціологи.

Нагадаємо, рік тому українці досить скептично оцінювали економічну ситуацію в країні: 60% опитаних називали її як "дуже погану".