Що таке "брудна бомба" та як від неї захиститися

У випадку застосування такої зброї слід перебувати в укриттях
Головне
Що таке "брудна бомба" та як від неї захиститися
25 Жовтня 2022, 19:35
читать на русском

"Брудна бомба", про яку останнім часом стали багато говорити в Росії, є сумішшю вибухівки і радіоактивних речовин, вона не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення на певні території, тому у випадку її застосування українцям треба перебувати в укритті.

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"Брудна бомба" – це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин. Не слід плутати її з ядерною зброєю і вибухом на АЕС. "Брудні бомби" ще називають "зброєю терористів", бо вони в першу чергу – інструмент залякування", - наголосили в Страткомі.

Центр стратегічних комунікацій вважає малоймовірним застосування "брудної бомби" проти українців, але наголошує, що росіяни – терористи, тому до загрози ядерних провокацій треба ставитись серйозно.

Наголошується, що "брудна бомба" не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані. Її головною небезпекою є сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

У випадку застосування "брудної бомби" українцям необхідно пройти в укриття, залишатися там і слухати подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.

Важливо також дотримуватись тих же рекомендацій, які давала влада на випадок ядерного вибуху.

Нагадаємо, у випадку застосування ядерної зброї, використання "брудної бомби" або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним: почувши сирену, прямуйте в укриття. Увімкніть радіо, телебачення або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Читайте також

1