Що таке правець і чому потрібно вакцинуватися від цієї хвороби

Смертність від правця сягає 70%
Що таке правець і чому потрібно вакцинуватися від цієї хвороби
Вакцинація Фото: КМДА
30 Січня 2024, 21:54
читать на русском

Правець — це тяжка інфекційна хвороба, при якій  виникають  сильні судоми, під час яких можуть ламатися кістки, проблеми з ковтанням та диханням, сильні болі.

Про це повідомляє МОЗ України.

Правцем легко заразитися за звичайних буденних умов: при потраплянні ґрунту, наприклад, в рану чи поріз, поранившись цвяхом чи загнавши щіпку в шкіру, при укусі тварин, під час садових робіт. В умовах війни ризик зараження правцем ще вищий, бо кожне вогнепальне поранення є потенційно небезпечним щодо зараження збудником правця. Смертність від цієї хвороби висока і може сягати  70%.

Правець не передається від людини до людини – лише через потрапляння бруду у рани чи через укуси тварин.

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Симптоми правця:

  • спазми м’язів обличчя, зокрема – стиснення щелеп, “витріщання” очей;
  • м’язові спазми – часто в шлунку;
  • судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі;
  • проблеми з ковтанням, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ускладнення дихання;
  • головний біль;
  • лихоманка та надмірне потовиділення;
  • зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття;
  • ламкість кісток.

Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження.

Внаслідок правця може виникнути закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії), пневмонія, легенева інфекція.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я.

При появі перших симптомів правця, негайно звертайтеся до лікаря!

Вакцинація є найдієвішим методом профілактики. Проте лише за умови, що людина вакцинована та має ревакцинацію для підтримання імунітету. Календарем щеплень передбачена вакцинація та ревакцинація у дитячому віці (у 2, 4 6, 18 місяців та в 6 і 16 років) та ревакцинується кожні 10 років уже у дорослому віці.

Захист, який формується після вакцинації від правця, не зберігається протягом усього життя.

Саме тому всім дорослим людям необхідно кожні 10 років життя робити ревакцинацію, щоб підтримувати високий рівень антитіл до цієї небезпечної хвороби.

Читайте також

1