В Україні затвердять програму контролю сказу - Держпродспоживслужба

Проєкт розробили за участі експертів Проєкту ЄС
В Україні затвердять програму контролю сказу - Держпродспоживслужба
Держпродспоживслужба (фото: dpss.gov.ua)
22 Червня 2021, 19:32
читать на русском

В Україні планують затвердити програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки.

Як повідомила пресслужба Держпродспоживслужби, проєкт програми розробили за участі експертів Проєкту ЄС "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні". Експерти також допомогли у проведенні оцінки ризиків поширення сказу на території України.

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька зазначила, за I квартал 2021 року в Україні було щеплено проти сказу 1,1 млн сприйнятливих тварин, при цьому виявлено 236 випадків сказу.

Наше завдання – зробити все для запобігання поширення сказу на території нашої країни, адже це хвороба, яка має 100% летальність, - зазначила вона.

Магалецька подякувала Проєкту ЄС за співпрацю і допомогу, тому що для України дуже вважливим є досвід країн, які вже успішно впоралися з поширенням цього захворювання.


Довідка. Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке може передаватись людині чи тварині через укус та слину. Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитись від тварини, яка не виглядає хворою, але є носієм сказу. При цьому тварина може поводитись не агресивно, а лагідно облизувати того, кого любить. Достатньо зараженій слині потрапити на кон'юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров.

Сказ вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами й завжди закінчується смертю. Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянках тіла з’являються свербіж і болі. Далі з’являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках – до року.

У разі укусу чи ослиненні необхідно негайно звертатися по медичну допомогу.

Оскільки Київ з усіх боків межує з лісопарковими зонами, які мають численні резервуари збудника сказу (лисиці, єнотоподібні собаки), необхідно уважно ставитись до здоров’я власних тварин, а також тих, що проживають поряд. Фахівці рекомендують не пропускати щеплення домашнім улюбленцям, а вакцинацію тварині потрібно робити щорічно.

Нагадаємо, що у Дарницькому районі Києва жінку вкусило безпритульне кошеня, яке хворіло на сказ. Воно також напало на собаку.

Читайте також

1