У Голосіївському районі Києва скажена лисиця вкусила жінку

Тварина забігла на чуже подвір'я та сховалась під дошками
У Голосіївському районі Києва скажена лисиця вкусила жінку
Лисиця (фото: Pexels)
27 Квітня 2021, 04:06
читать на русском

У Голосіївському районі столиці зафіксували випадок сказу у лисиці, яка вкусила жінку.

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

19 квітня до відділу по боротьбі зі сказом доставили труп лисиці, яка 17 квітня забігла на подвір’я у Голосіївському районі та сховалась під дошками. Того ж дня лисиця вкусила жінку, яка проходила біля цих дощок. Вона отримує лікування.

Після цього тварина знову сховалась, а вже наступного дня знайшли її труп.

Довідка. Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке може передаватись людині чи тварині через укус та слину. Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитись від тварини, яка не виглядає хворою, але є носієм сказу. При цьому тварина може поводитись не агресивно, а лагідно облизувати того, кого любить. Достатньо зараженій слині потрапити на кон'юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров.

Сказ вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами й завжди закінчується смертю. Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянках тіла з’являються свербіж і болі. Далі з’являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках – до року.

У разі укусу чи ослиненні необхідно негайно звертатися по медичну допомогу.

Оскільки Київ з усіх боків межує з лісопарковими зонами, які мають численні резервуари збудника сказу (лисиці, єнотоподібні собаки), необхідно уважно ставитись до здоров’я власних тварин, а також тих, що проживають поряд. Фахівці рекомендують не пропускати щеплення домашнім улюбленцям, а вакцинацію тварині потрібно робити щорічно.

Читайте також

1