Що трапилось із ринком праці в Україні: офіційне безробіття впало до історичного мінімуму

Зараз 77% зареєстрованих безробітних — жінки
Що трапилось із ринком праці в Україні: офіційне безробіття впало до історичного мінімуму
23 Вересня 2023, 20:26
читать на русском

У серпні цього року офіційний рівень безробіття в Україні впав до нового історичного мінімуму. Це призвело до збільшення потреби роботодавців у наймі нових працівників.

Про це йдеться у звіті Державної служби зайнятості, який оприлюднив Національний банк України.

Згідно з даними НБУ, кількість зареєстрованих безробітних впала до 108,7 тисячі, серед яких 78,8 тисячі — жінки. Рік тому було 278,6 тисячі безробітних. Також зазначається, що кількість зареєстрованих безробітних, які отримують допомогу з безробіття, впала за рік з 230,5 до 45,4 тисячі осіб.

Ця ситуація на ринку праці призвела до потреби роботодавців у працівниках. Вказується, що заміщення вільних робочих місць (вакантних посад) у серпні становить 47,5 тисяч (збільшення за місяць на 9,9 тисячі).

Фактори, які впливають на офіційний рівень безробіття:

  1. Виплата по безробіттю зараз здійснюється лише 90 днів.
  2. Чоловіки мають перед реєстрацією по безробіттю принести документи з військкомату. Тому зараз 77% зареєстрованих безробітних це жінки.

Нагадаємо, в Україні хочуть перевірити безробітних щодо обґрунтованості виплат матеріального забезпечення. Мінекономіки виставило на громадське обговорення відповідний проєкт наказу. Порядок перевірок щодо безробіття був і раніше, але тепер його хочуть кардинально змінити.

Читайте також

1