В Україні хочуть перевірити безробітних на предмет обґрунтованості виплат матеріального забезпечення, — Мінекономіки

Метою перевірок є виявлення громадян, які реально отримують доходи, але оформлені як безробітні
Важливо
В Україні хочуть перевірити безробітних на предмет обґрунтованості виплат матеріального забезпечення, — Мінекономіки
Фонд, гроші (Фото: pexels)
29 Липня 2023, 17:43
читать на русском

В Україні хочуть перевірити безробітних щодо обґрунтованості виплат матеріального забезпечення. Мінекономіки виставило на громадське обговорення відповідний проєкт наказу. Порядок перевірок щодо безробіття був і раніше, але тепер його хочуть кардинально змінити.

Про це повідомили у Мінекономіки.

Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту, він розроблений за дорученням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Документом визначається механізм розслідування страхових випадків та обґрунтованості призначення і виплати матеріального забезпечення, зокрема:

  • порядок обміну відповідною інформацією між Державним центром зайнятості, Мінфіном, Мін'юстом, ДПС, ПФУ та Адміністрацією Держприкордонслужби;
  • порядок здійснення звірки/перевірки інформації (відомостей), поданих особою під час реєстрації або перереєстрації її як безробітної та протягом перебування особи у статусі зареєстрованого безробітного, на підставі якої (яких) надається статус зареєстрованого безробітного, призначається та виплачується матеріальне забезпечення на випадок безробіття, надаються соціальні послуги, а також відомостей, на підставі яких надається застрахованій особі допомога з часткового безробіття;
  • порядок проведення перевірки у страхувальника, роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, у разі виявлення невідповідності (невідповідностей) інформації (даних) за результатами проведення розслідування;
  • складання відповідного акта за результатами проведення перевірки.

Також при необхідності розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат здійснюватиметься шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників. Якщо в ході розслідування безробітного викриють порушення правил, з нього можуть зняти статус, а бюджетну допомогу доведеться повернути.

До розслідувань пропонують залучати навіть прикордонників, а також запитувати дані з інших країн - чи немає на їхній території наших громадян, які претендують на допомогу з безробіття. Тобто стати на облік на біржу праці в Україні, отримувати допомогу і, приміром, виїхати в Європу на роботу або сидіти там на виплатах для біженців не вийде.

Нагадаємо, українцям пояснили, у яких випадках можна претендувати на допомогу з часткового безробіття. Якщо громадяни відповідають певним умовам, то можна претендувати на майже 100 доларів (в еквіваленті) допомоги щомісяця.

Читайте також