Щоб достояла до весни: як краще зберігати цибулю вдома

Цьогоріч є сенс закупити цибулю на зиму. оскільки експерти прогнозують її стрімке подорожчання
Щоб достояла до весни: як краще зберігати цибулю вдома
Цибуля (Фото: Агроекспорт)
29 Жовтня 2022, 18:31
читать на русском

Щоб цибулини зберігалися довше, їх важливо правильно підготувати до розфасовки в тару. Вам потрібно:

  1. Перебрати цибулю. Потрібно уважно оглянути всі цибулини і викинути ті, на яких залишилися порізи або гниль – вони швидко зіпсуються.
  2. Просушити урожай. Для цього розкласти цибулинки на аркушах картону на балконі або ж в будь-якому іншому місці, де досить багато сонячного світла і тепла. Якщо можливості розмістити урожай таким чином немає, ви можете зібрати цибулинки в невеликі в’язанки і розвісити на вікнах.

У домашніх умовах цибулини можна тримати в різноманітній тарі. Найбільш для цієї мети підійдуть:

  • звичайні тканинні мішки;
  • старі панчішки або ж капронові колготки;
  • плетені короби, кошики;
  • дерев’яні, а також картонні ящики (бажано брати зразки з великою кількістю невеликих дірок для хорошої вентиляції);
  • спеціалізовані сітки.

Пару слів важливо сказати і про розміри подібної тари. Так рекомендується вибирати для зберігання цибулі ящики і мішки висотою до 30 см – в них запаси зберігаються краще. Також не варто вибирати занадто великі сітки для зберігання – шар овочів в них не може перевищити 0,35 м. Якщо врожаю досить багато, його найкраще розкласти в кілька дрібних ємностей. Не можна тримати цибулини в целофані. Він не пропускає повітря, тому овоч дуже швидко починає гнити.

Для зберігання цибулі підходять будь-які прохолодні темні місця, температура в яких не опускається нижче 0 градусів. Ідеальним місцем можна вважати підвал або ж льох. Можна використовувати  балкон або лоджію. Якщо на балконі тримати цибулю неможливо, потрібно відвести для неї невеликий ящик на кухні якомога далі від плити. Потрібно переконатися в тому, що там не висока вологість, в іншому випадку цибулини можуть зіпсуватися.

Ріпчасту цибулю можна тримати при різних температурних режимах. Серед таких:

  • Теплий. При ньому температура зберігання протягом усього терміну становить від +17 до +22 градусів. Такий режим можна витримувати, якщо ви зберігаєте урожай в квартирі в сітках біля вікна або ж в коробках під овочі на своїй кухні.
  • Холодний. При ньому дотримується постійна температура від 0 і до -3 градусів. Чи можна зберігати цибулю в холодильнику, якщо ви обираєте такий режим? Так, але в такому випадку потрібно буде на якийсь час забути про його повне розморожування, інакше урожай у вас просто зіпсується.
  • Комбінований. Як правильно зберігати урожай таким методом? В рамках цього режиму восени цибулини зберігають при температурах до +22 градусів, в зимовий час їх переміщують в більш холодне місце, в якому температура тримається на рівні -3 градусів, не більше, а навесні урожай знову переміщують в тепле місце з температурою до +22 градусів.

Пам’ятайте про те, що взимку не можна міняти температурний режим зберігання овочів. Якщо до кінця листопада ви можете вибирати, який варіант вам підійде більше – теплий або ж комбінований, то взимку цього робити вже не можна.

Раз на кілька тижнів вам потрібно перебирати сушену цибулю і викидати ті плоди, які трохи підгнили або ж просто потемніли. Тільки так ви зможете зберегти урожай до самої весни.

Нагадаємо, цього року урожай цибулі буде нижчим, ніж минулого сезону, через скорочення площ під даною культурою та несприятливі погодні умови.

Читайте також