Щоб не було плутанини: у "Нафтогазі" пояснили, кому і за що потрібно сплачувати

Існують два типи компаній, які напряму працюють з населенням, – газопостачальні й оператори газорозподільних мереж (ГРМ)
Головне
Щоб не було плутанини: у "Нафтогазі" пояснили, кому і за що потрібно сплачувати
Газ (Фото: pixabay)
3 Серпня 2022, 16:21
читать на русском

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка наразі обслуговує майже всіх побутових споживачів, пояснила, кому і за що сплачувати платіжки.

Про це йдеться на сайті компанії.

Зазначається, що існують два типи компаній, які напряму працюють з населенням, – газопостачальні й оператори газорозподільних мереж (ГРМ). Перші постачають газ населенню, другі контролюють та обслуговують "трубу", якою цей газ доставляється до споживача, а також обсяги споживання.

Проте серед споживачів досі існує плутанина в обов’язках різних компаній, зокрема Нафтогазу та облгазів. Тому у компанії дали розлоге пояснення, щоб кожен споживач розумів, за що сплачує кошти, та як можна захистити власні права.

За що відповідає газопостачальна компанія?

Газопостачальна компанія напряму продає газ населенню. За час дії воєнного стану кількість постачальників газу скоротилася з 50 до 12 компаній. Станом на серпень 2022 року для 12,3 млн українських домогосподарств основним постачальником газу є ГК "Нафтогаз України".

Змінити постачальника газу можуть мешканці як приватних, так і багатоквартирних будинків. Це можна зробити навіть онлайн — головне повідомити компанію, що ви хочете працювати з нею, і підтвердити свою особу. Новий постачальник має бути певний, що ви маєте права на оселю, у яку він постачатиме газ.

Основне завдання газопостачальної компанії — забезпечити клієнта газом і створити зручний клієнтський сервіс, а сам ресурс вона постачатиме "трубою", що належить оператору ГРМ (облгаз).

Газопостачальна компанія відповідає за:

  • ціну на газ;
  • питання боргу чи переплати;
  • платіжки для оплати за спожитий ресурс;
  • консультації з приводу способів оплати та роботи онлайн-сервісів компанії.

Які функції виконує оператор газорозподільних мереж (ГРМ) або облгаз?

Оператор ГРМ забезпечує розподіл (доставку) газу. Таких компаній понад 40 на всю Україну (в залежності від регіону), і це — природна монополія.

Тобто клієнт не може змінити свого оператора ГРМ, не змінивши місце проживання. В Україні є тільки одна газопровідна система, альтернативи не існує. Зазвичай в області працює один облгаз, але буває, що різними ділянками газових мереж управляють від двох до чотирьох компаній. Оператор ГРМ має відносно стабільну кількість споживачів і постачає газ за фіксованим тарифом.

Тариф за послуги газорозподільного підприємства встановлюється Нацкомісією з регулювання енергетики (НКРЕКП) для кожного окремо.

Основне завдання оператора ГРМ — технічне обслуговування труб, усунення аварій, забезпечення необхідного тиску в мережах та отримання плати за доставку (розподіл) газу.

Компетенції оператора ГРМ:

  • передача показань лічильника;
  • нарахування коректного об'єму спожитого газу;
  • отримання оплати за розподіл (доставку) газу;
  • установка/заміна/ремонт/повірка лічильника або встановлення будь-якого газового обладнання;
  • виклик контролера;
  • обстеження, ремонт та заміна мережі газопроводів;
  • контроль якості газу.

Якщо у споживачів є питання, то можна звернутись до контакт-центру:

  • +38 066 300 28 88;
  • +38 098 300 28 88;
  • +38 093 300 28 88.

Нагадаємо, що в Україні планують розпочати новий опалювальний сезон після 15 жовтня, в залежності від погодних умов.

1