Щоби вийти на пільгову пенсію, треба виконати низку умов: пояснення ПФУ

Пільговий стаж має бути додатково підтверджений
Щоби вийти на пільгову пенсію, треба виконати низку умов: пояснення ПФУ
Субсидії, пенсіонерка фото: УНІАН
28 Грудня 2022, 18:36
читать на русском

Українцям для отримання пільгової пенсії необхідно дотримуватися деяких умов, які часто не залежать від пенсіонера.

Видання "На пенсії" пояснило, чи важливо для призначення пільгової пенсії атестація робочих місць.

У Пенсійному фонді зазначили, що пільговий стаж людини підтверджується довідкою підприємства про роботу у шкідливих умовах протягом повного робочого дня (якщо підприємство ліквідовано відповідними комісіями при головних управліннях ПФУ).

Зокрема, пільгова робота після 21 серпня 1992 року має бути додатково підтверджена результатами атестації робочого місця. У випадку, якщо атестація не проводилася, пільговий стаж буде віднесено до 21 серпня 1992 року, а після — ні.

Наприклад, для призначення пільгової пенсії за Списком №2 у 55-річному віці чоловікові потрібно мати 12 років 6 місяців пільгового стажу та відповідний страховий стаж (від 25 до 30 років – у залежно від дати настання пільгового пенсійного віку).

Щоб дізнатися, чи має людина право на пільгову пенсію слід звернутися до органу Пенсійного фонду з відповідними документами (трудовою книжкою, пільговими довідками).

Нагадаємо, щороку в Україні змінюється кількість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. У 2023 році, майбутньому пенсіонеру, який досяг віку 60 років, необхідно буде накопичити 30 років стажу.

Читайте також

1