Хто може претендувати на подвійний стаж при виході на пенсію

На нього можуть претендувати ті, хто працював у певних установах
Хто може претендувати на подвійний стаж при виході на пенсію
Пенсіонерка (Фото: УНІАН)
27 Грудня 2022, 15:29
читать на русском

Щороку в Україні змінюється кількість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. У 2023 році, майбутньому пенсіонеру, який досяг віку 60 років, необхідно буде накопичити 30 років стажу.

Є певні категорії осіб, які мають право на зарахування страхового стажу у подвійному розмірі, пише "На пенсії".

Як повідомили у Пенсійному фонді України, на зарахування подвійного страхового стажу мають право люди, які працювали у протичумних закладах охорони здоров'я та лепрозоріях, психіатричних установах, відділеннях та установах, де лікуються особи, заражені ВІЛ та інші.

Про це йдеться у постанові Верховної Ради України "Про внесення змін до статті 60 закону України «Про пенсійне забезпечення". Згідно з ним, робота в лепрозорних та протичумних закладах охорони здоров'я, в установах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, патолого-анатомічних та реанімаційних відділеннях закладів у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

Також, пізніше Міністерство праці та соціальної політики України та Міністерство охорони здоров'я України опублікували лист із поясненнями, згідно з яким до місць, робота в яких зараховується до стажу у подвійному розмірі, належать також:

  • протитуберкульозні кабінети;
  • психіатричні кабінети;
  • кабінети інфекційних захворювань;
  • психоневрологічні відділення;
  • психіатричні бригади швидкої допомоги.

Нагадаємо, деякі категорії пенсіонерів при виході на заслужений відпочинок можуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій. Йдеться про бюджетників, які працювали на посадах, які дають право на пенсію "за вислугою років".

Читайте також