Одразу десять місячних пенсій: хто і коли може отримати таку допомогу

Окремі пенсіонери можуть розраховувати на солідну одноразову допомогу при виході на заслужений відпочинок
Важливо
Одразу десять місячних пенсій: хто і коли може отримати таку допомогу
Пенсіонери Фото: Pexels
19 Грудня 2022, 09:13
читать на русском

Деякі категорії пенсіонерів при виході на заслужений відпочинок можуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій. Йдеться про бюджетників, які працювали на посадах, які дають право на пенсію "за вислугою років".

Про це пише видання "На пенсії"

Таку грошову допомогу надають особам:

  • яким, починаючи з 1.10.2011, було призначено пенсію за віком відповідно до Закону № 1058;
  • які у день досягнення пенсійного віку працювали в установах державної чи комунальної форми власності на посадах, де робота дає право на призначення пенсії за вислугу років;
  • які отримали повний страховий стаж на таких посадах (чоловіки — 35 років, жінки — 30 років);
  • які раніше не отримували жодного з видів пенсій (тобто особи, які отримували пенсію раніше і з якихось причин перестали отримувати її, право на зазначену грошову допомогу втратили);

Пенсійний фонд України виплачує допомогу у розмірі 10 місячних пенсій коштом Держбюджету одноразово з першою виплатою пенсії, призначеної за віком. Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений відповідно до статей 27 та 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, станом на день її призначення.

Додамо, що на таку допомогу насамперед мають право працівники освіти, які виходять на заслужений відпочинок за віком.

Нагадаємо, пенсіонери, які після досягнення 60 років та за наявності необхідної кількості стажу, не виходять на заслужений відпочинок, а продовжують працювати, при виході на пенсію можуть отримати надбавку за надстаж.