Як пенсіонерам отримати надбавку за надстаж: консультація фахівця

Ті, хто лише планує вихід на пенсію, можуть самостійно збільшити її розмір.
Як пенсіонерам отримати надбавку за надстаж: консультація фахівця
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
25 Жовтня 2022, 10:14
читать на русском

Пенсіонери, які після досягнення 60 років та за наявності необхідної кількості стажу, не виходять на заслужений відпочинок, а продовжують працювати, при виході на пенсію можуть отримати надбавку за надстаж.

Про це пише видання "На пенсії".

Відповідно до статті 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", при пізнішому призначенні пенсії її основний розмір збільшується:

  • на 0,5% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до п'яти років;
  • на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

При розрахунку враховуються лише повні місяці, підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не провадиться.

Таким чином, відстрочення пенсії на рік дає надбавку до пенсії у розмірі 6%, на два роки — 12% і так далі. Відстрочка на 6 років збільшить основний розмір пенсії на 54% порівняно з тим, який міг бути спочатку.

Нагадаємо, у грудні в Україні підвищать прожитковий мінімум, а також проведуть перерахунки пенсій, зокрема для учасників бойових дій.

Читайте також