У грудні проведуть перерахунок пенсій: кому підвищать виплати

Крім того, з 1 грудня деякі категорії пенсіонерів матимуть право на допомогу
У грудні проведуть перерахунок пенсій: кому підвищать виплати
Пенсії, гроші (фото: УНІАН)
12 Листопада 2022, 16:29
читать на русском

У грудні в Україні підвищать прожитковий мінімум, а також проведуть перерахунки пенсій, зокрема для учасників бойових дій.

Про це повідомили у виданні "НаПенсії".

Як відомо, пенсія учасника бойових дій (УБД) залежить від страхового стажу й отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, однак вона не може бути меншою за 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тому у грудні мінімальна пенсія УБД становитиме 4 395 грн.

Мінімальна пенсія для учасників бойових дій щороку збільшується відповідно до зростання прожиткового мінімуму. Так, у січні 2022 року вона становила 4 061 грн, тоді як з грудня 2022 буде 4 395 грн.

Крім того, з 1 січня 2023 року українські військовослужбовці із званням Героя України або нагороджені орденами мають право на щомісячну допомогу:

  • особи, які отримали звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка", отримуватимуть виплату в розмірі 3 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • лицарі ордена "Богдана Хмельницького" трьох ступенів (повні лицарі) отримуватимуть виплату в розмірі 2 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • кавалерам ордена "За мужність" трьох ступенів (повні 2 кавалери) зможуть отримати виплати в розмірі 1 мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

Якщо ж військовий загинув, то виплати можуть одержувати його родичі: чоловік чи дружина, діти, батьки, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку.

Нагадаємо. з 1 жовтня 2022 року в результаті проведених планових перерахунків зросли розміри пенсій у 2,8 млн пенсіонерів.

У 2023 році українським пенсіонерам проіндексують пенсії - виплати збільшать у березні з урахуванням розміру інфляції та динаміки зміни заробітних плат.