Як зміниться нарахування пенсій у 2023 році та чи буде індексація

У 2023 році зростають вимоги до мінімального страхового стажу при виході на пенсію
Головне
Як зміниться нарахування пенсій у 2023 році та чи буде індексація
Субсидії, пенсіонерка фото: УНІАН
11 Жовтня 2022, 14:23
читать на русском

У 2023 році українським пенсіонерам проіндексують пенсії - виплати збільшать у березні з урахуванням розміру інфляції та динаміки зміни заробітних плат.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Так, за його словами, після сектору безпеки другим пріоритетним напрямком є саме соціальна сфера – на неї планують виділити 800 млрд грн. Ці гроші будуть спрямовані, як на соціальну допомогу і субсидії, так і на пенсійні виплати та індексацію пенсій.

Щорічна індексація пенсій відбудеться. З першого березня ми плануємо провести відповідну індексацію з урахуванням зростання інфляційних процесів і в проєкті бюджету на наступний рік видатки на це закладено, – повідомив Віталій Музиченко.

Він наголосив, що у 2023 році поступово буде переглянуто і прожитковий мінімум – його зростання становить близько 5,4 %. А от підвищення мінімальної зарплати не планується – вона залишиться на рівні грудня поточного року.

Варто зазначити, що розмір мінімальної пенсії зросте уже в грудні поточного року зросте – до 2093 гривень на місяць. Такого ж розміру буде й прожитковий мінімум в Україні.

Наразі для виходу на пенсію за віком у 60 років громадяни мають напрацювати страховий стаж не менше 29 років. З 1 січня 2023 року ця умова зміниться.

Стати пенсіонером та отримувати пенсію за віком зможуть ті, хто має страховий стаж 30 та більше років. Така вимога діятиме протягом всього 2023 року (з 1 січня по 31 грудня). Водночас аби вийти на пенсію в іншому віці, також необхідно мати визначений законом Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування страховий стаж, а саме:

  • у 63 роки — від 20 до 30 років у 2023 році (у 2022 році від 19 до 29 років);
  • у 65 років — від 15 до 20 років у 2023 році (у 2022 році від 15 до 19 років).

Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.

За відсутності необхідного страхового стажу для призначення пенсії за віком після 60 та 63 років, пенсію можна отримати після досягнення особою віку 65 років при мінімальному страховому стажі 15 років. У разі, коли особа продовжуватиме офіційно працювати й отримає необхідний страховий стаж, пенсія їй може бути призначена відразу після набуття стажу.

Громадяни, які не досягли пенсійного віку та/або не набули необхідного страхового стажу, не мають право на пенсію за віком. Особа, яка на момент досягнення нею пенсійного віку не має необхідної кількості трудового стажу, має право на призначення тимчасової державної соціальної допомоги особі, що не працює.

Тимчасова грошова допомога призначається органами соцзахисту населення та виплачується особі до досягнення нею віку набуття права на призначення пенсії, крім законодавчо встановлених випадків.

Нагадаємо, що у Пенсійному фонді України розповіли, в яких випадках українцям, що виїхали на постійне місце проживання за кордон, виплачуватимуть пенсію.

Читайте також

1