Українців попередили про можливу затримку виплат пенсій і соцдопомог

Пріоритетною статтею витрат буде виплата зарплат військовим
Головне
Українців попередили про можливу затримку виплат пенсій і соцдопомог
Пенсіонер отримує пенсію (Фото: UA.NEWS)
5 Жовтня 2022, 18:29
читать на русском

В Україні можуть спостерігатися затримки з виплатами пенсій і усіх видів соціальних допомог через дефіцит бюджету і технічні затримки Казначейства.

Про це розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Ми пережили складну ситуацію на початку 2022 року і впоралися з нею – пенсії та соцвиплати нараховуються та виплачуються у строк. Зокрема, ми бачимо прогнозне зростання відрахувань до Пенсійного фонду: надходження у січні-серпні становили 330 млрд грн, це на 50 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Тому я впевнена, що зможемо виплачувати усі пенсії та соцдопомогу вчасно, – зазначила міністерка.

Також вона звернула увагу, що тут роль Мінсоцполітики полягає у передачі платежів до Держказначейства, розподіл коштів за рахунками людей відбувається саме там. Там є певна пріоритетність, так звана конкуренція платіжок.

Якщо наша платіжка приходить одночасно з платіжкою ЗСУ, то першою опрацюють платіжку ЗСУ. Тобто платіжка Мінсоцполітики чекатиме, доки зберуть гроші для військових. Але ми – другі на черзі, тому, як правило, затримки через Казначейство незначні та переважно технічні. Звичайно, повномасштабна війна вносить свої корективи не лише до доходної частини бюджету, а й у необхідність перенаправлення коштів за пріоритетними напрямами, зокрема військовими, – сказала Оксана Жолнович.

Міністерка додала, що презентація загального бюджету на 2023 рік дуже чітко окреслює сьогоднішній пріоритет – 50% усіх видатків спрямовуватимуться саме на військові потреби та подолання російської агресії. Але другий напрямок за розміром видатків, приблизно 35% всього бюджету, спрямовується на соціальні цілі. Також до бюджету-2023 закладено збільшення пенсій та соцвиплат, але воно незначне та, по суті, заморожується на рівні прожиткового мінімуму.

Також за словами Оксани Жолнович, у середньорічному вимірі 2023 року зростання прожиткового мінімуму відбудеться на 5,4% порівняно з 2022 роком.

Нагадаємо, в Україні право особи на звернення за призначенням пенсії забезпечується незалежно від місця перебування. Тому, якщо у місті чи селищі, де проживає особа, яка досягла пенсійного віку, тимчасово не працюють органи влади, то вона може звернутися до будь-якого іншого сервісного центру ПФ.

Читайте також

1