Зруйновані органи влади: як оформити пенсію на деокупованих територіях

Заяву про призначення пенсії можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду в Україні
Важливо
Зруйновані органи влади: як оформити пенсію на деокупованих територіях
Пенсіонери, бідність Фото: УНІАН
5 Жовтня 2022, 09:06
читать на русском

В Україні право особи на звернення за призначенням пенсії забезпечується незалежно від місця перебування. Тому, якщо у місті чи селищі, де проживає особа, яка досягла пенсійного віку, тимчасово не працюють органи влади, то вона може звернутися до будь-якого іншого сервісного центру ПФ.

Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю виданню "Главком".

Згідно з "Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій" відповідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (Порядок затверджений  постановою правління Пенсійного фонду 25.11.2005 №22-1), заява про призначення пенсії подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб (далі – сервісний центр). Заява про призначення пенсії може бути подана до будь-якого сервісного центру ,- зазначила чиновниця (досьє Оксани Жолнович).

Крім того, заява про призначення пенсії може подаватись заявником разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), можна подати через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП/ЕЦП) або електронної системи BankID відповідно до "Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 18.08.2015 за № 991/27436.

Нагадаємо, держава гарантує низку безоплатних медичних послуг для людей похилого віку. Вони направлені на те, щоб запобігти хворобі, розпочати лікування або підтримувати контролювати перебіг хронічного захворювання.

Читайте також