Шлюбний договір: як правильно укладати та до чого він зобов`язує

В українців все більшої популярності набирають шлюбні договори при одруженні
Шлюбний договір: як правильно укладати та до чого він зобов`язує
Весілля (Фото: pexels)
15 Травня 2023, 11:13
читать на русском

Іноді люди, які реєструють шлюб, укладають шлюбний договір.

У Південному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції розповіли, як укласти шлюбний договір та які права та обов'язки мають сторони.

Що таке шлюбний договір

Шлюбний договір – це юридична угода, яку укладають за власним бажанням особи, що вступають у шлюб.

Документом регулюються виключно майнові відносини між подружжям, визначає їх матеріальні права та обов’язки у шлюбі та/або при розлученні. Ця угода також регулює обов’язки батьків на утримання дітей.

Як укласти шлюбний договір

В Україні шлюбний договір укладається у письмовій формі в трьох примірниках і обов'язково нотаріально посвідчується.

"Укладення такого договору є добровільним і може бути здійснене до або під час шлюбу. Законодавством передбачена можливість внесення змін або  розірвання шлюбного договору лише за згодою обох сторін, подаючи відповідну заяву до нотаріуса", – йдеться у повідомленні.

Щоб укласти шлюбний договір, до нотаріуса подружжю необхідно подати такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код (ІПН);
  •  свідоцтво про шлюб (для подружжя) або довідка про подачу заяви до відділу ДРАЦС;
  • письмову згоду батьків або піклувальника —  у разі недосягнення однієї зі сторін повноліття.

До підписання договору нотаріус повинен роз’яснити сторонам угоди їх права і обов’язки, а також основні положення даного контракту.

"Після того, як шлюбний договір буде належним чином оформлений, нотаріус видає кожній стороні по одному примірнику, а третій примірник зберігається у справах нотаріальної контори або у приватного нотаріуса", – пояснили фахівці.

Які умови можна прописати у шлюбному договорі

Особливістю шлюбного договору є визначення правового режиму та умов використання майна, що передається у спільну власність сім'ї, а також порядок його поділу, у разі розірвання шлюбу.

Договір також може включати умови про утримання дітей. Наприклад, можна визначити, хто платитиме аліменти на дітей, хто буде забезпечувати житло для дітей та інші подібні питання.

Фахівці зазначили, що не можна включати умови, які зменшують права дитини або ставлять одне з подружжя у невигідне матеріальне становище. Також не можна регулювати особисті відносини між чоловіком та дружиною або між подружжям та дітьми.

"Укладення шлюбного договору може бути корисним для пар, які мають значні майнові активи або бажають захистити свої інтереси у разі розірвання шлюбу. Однак, перед укладенням договору слід ретельно зважити всі його умови та проконсультуватися з юристом", – резюмували у відомстві.

Нагадаємо, раніше юристи пояснили, як правильно оформити розлучення.

Читайте також