Сходження Благодатного вогню: де і коли дивитися

Церемонія відбудеться сьогодні, о 12.30 за київським часом
Сходження Благодатного вогню: де і коли дивитися
Благодатний вогонь
15 Квітня 2023, 09:12
читать на русском

У Велику суботу, 15 квітня, в Єрусалимі відбудеться традиційне сходження благодатного вогню. Церемонія щорічно проходить у суботу перед Великоднем, благодатний вогонь сходить у Храмі Грому Господнього. Благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового.

Як повідомляє "НВ", цього року поліція Ізраїлю встановила обмеження щодо кількості віруючих, які зможуть бути присутніми на церемонії, - 2000 осіб. Біля церкви чергуватимуть близько 200 поліцейських, а вулиці навколо будуть перегороджені. Запобіжні заходи пов'язані з загостренням ізраїльсько-палестинського протистояння.

Що таке благодатний вогонь

За біблійним переказом першим, кому з'явився благодатний вогонь, був апостол Петро. Він почув про чудо воскресіння свого вчителя і вирушив у печеру, де було поховано його тіло. Там він побачив яскраве світло, яке освітлювало весь простір.

У наші дні кувуклію (головний вівтар Храму Гробу Господнього) запечатують, а ключі віддають мусульманській сім'ї. Вдень у Велику суботу всередину заходять патріарх Єрусалимський та архімандрит Вірменської апостольської церкви, одягнені лише у підрясники, щоб ніхто не подумав, що вони беруть з собою сірники чи запальнички. Через деякий час патріарх виносить з кувуклії вже запалені свічки.

Потім свічки та лампади, запалені біля храму, передають православними єпархіями по всьому світу.

Церемонія сходження благодатного вогню характерна для православної гілки християнства, католики її не визнають.

Коли і де дивитися Сходження благодатного вогню

Оскільки відвідати церемонію зможе невелика кількість людей, а на Сходження благодатного вогню чекають віряни по всьому світу, церемонію можна буде подивитися онлайн.

Трансляція розпочнеться 15 квітня о 12:30 за київським часом. Подивитися її можна буде на YouTube.

Читайте також

1