Швеція надасть Україні сьомий пакет військової допомоги: що туди увійде

Половина допомоги – це саме зброя і боєприпаси
Важливо
Швеція надасть Україні сьомий пакет військової допомоги: що туди увійде
САУ Арчер / Фото: wikipedia.org
1 Вересня 2022, 09:38
читать на русском

Міністерка оборони Швеції Анн Лінде заявила, що її країна планує передати Україні САУ Archer та переносні зенітні ракетні комплекси RBS70 в рамках сьомого пакета допомоги вартістю 1 млрд шведських крон (близько 100 млн доларів США).

Половина допомоги – це саме зброя і боєприпаси. Що саме увійде до нового пакета, Лінде розповіла у своєму Twitter:

Шведський уряд надає 7-й військовий пакет Збройним силам України з артилерійськими боєприпасами на суму 500 мільйонів шведських крон. Це не останній пакет. Шведське Управління матеріально-технічного забезпечення оборони (FMV) і Збройні сили оцінять можливість надання артилерії Archer, протиповітряної оборони RBS70 тощо. Швеція – разом з Україною.

Що відомо про САУ Archer

Самохідна артилерійська установка FH77 BW L52 Archer - це розробка багатоцільової 155-мм САУ на основі гармати FH77, що добре себе зарекомендувала під час тривалої експлуатації у військах.

САУ Archer базується на шасі автомобіля Volvo A30D з колісною формулою 6х6. Двигун потужністю 340 кінських сил, що дозволяє розвивати максимальну швидкість на шосе до 65 км/год.

Як стверджує розробник, колісне шасі може рухатися снігом глибиною до одного метра, а у разі пошкодження коліс, зокрема під час вибуху, "Лучник" ще протягом деякого часу здатен продовжувати рух.

Двигун та екіпаж закриті протикульовим бронюванням, що відповідає рівню 2 стандарту НАТО STANAG 4569

Механізми САУ дозволяють наводити зброю по вертикалі в діапазоні кутів від 0° до +70°. Через особливості колісного шасі кути горизонтального наведення обмежені: САУ Archer може обстрілювати цілі в передньому секторі шириною 150° (75° вправо та вліво від осі).

Механізми заряджання гармати забезпечують скорострільність до 8-9 пострілів за хвилину. У разі потреби екіпаж самохідки може вести вогонь у режимі MRSI (так званий шквал вогню), протягом невеликого часу здійснюючи шість пострілів. На відстріл повного боєкомплекту (21 постріл) витрачається не більше як три хвилини.

Що відомо про ЗРК RBS-70

ЗРК RBS70 – це шведський універсальний переносний зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження повітряних цілей – фактично це протиповітряна оборона. Він важить 87 кг та оснащений лазером для наведення.

Також цей ЗРК оснащений радіоприймачем з автоматичним декодером сигналу з РЛС виявлення цілей. Час розгортання з похідного положення до бойового становить 30 секунд. Дальність пострілу – 12 км.

RBS 70 / Фото: wikipedia.org

Профільне видання Defense Express пише, що найімовірніше в суму 50 млн доларів увійдуть лише боєприпаси, а САУ та ЗРК Швеція поставлятиме Україні по контрактах.

Читайте також