Сім російських банків відключать від SWIFT - список

Сімом банкам надано 10 днів на припинення операцій зі SWIFT
Сім російських банків відключать від SWIFT - список
SWIFT Фото: REUTERS
2 Березня 2022, 14:23
читать на русском

Європейський Союз виключає сім російських банків із системи SWIFT, яка лежить в основі глобальних транзакцій.

Це рішення ухвалено у рамках санкцій через вторгнення Росії в Україну, повідомляє REUTERS з посиланням на офіційний журнал ЄС.

Зазначається, що сімом банкам надано 10 днів на припинення операцій зі SWIFT. Серед них: ВТБ, Банк "Росія", "Відкриття", Новікомбанк, ПАТ "Промсвязьбанк", ПАТ "Радкомбанк" та ВЕБ.РФ

Високопоставлений чиновник ЄС пояснив, що банки в його списку були обрані на основі їхніх зв’язків з російською державою, а державні банки вже підпали під санкції після анексії Криму Росією в 2014 році.

Всі ці банки, які ми перерахували під SWIFT... всі вони засновані на їх зв'язку з державою і неявному зв'язку з військовими зусиллями. Ми не йшли на повну заборону в усій банківській системі, - сказав він.

Видання зазначає, що "Сбербанк", найбільший російський кредитор, і "Газпромбанк" не потрапили до списку, оскільки вони є основними каналами розрахунків за російську нафту і газ, які країни ЄС все ще купують, попри конфлікт.

Представник ЄС сказав, що неможливо просто дозволити транзакції, пов’язані з енергетикою, і виключити інші, оскільки SWIFT не може розрізняти типи платежів. Посадовець додав, що до цих двох банків, з усім тим, застосовуються інші заходи.

Довідково: SWIFT — міжнародна міжбанківська система передавання інформації та здійснення платежів. Її послугами користуються близько 11 тис. банків і фінансових установ у понад 200 країнах, в тому числі й Росія.

Що для Росії означатиме відключення від SWIFT - це торгова та фінансова ізоляція, зупинка кредитів та інвестицій, зростання курсу валют.

Читайте також