Синдром білих легень або "китайська пневмонія": чи варто очікувати на нову пандемію

Світ ще не забув ковід та тотальні локдауни, як постала загроза нової пандемії родом з Китаю.
Головне
Синдром білих легень або "китайська пневмонія": чи варто очікувати на нову пандемію
Діти, коронавірус (Фото: picabu)
9 Грудня 2023, 19:50
читать на русском

Загадкове запалення легенів, яке поклало на лікарняні ліжка багатьох дітей у КНР, вже накриває Європу та Америку. Особливість цієї інфекції в тому, що її не беруть деякі антибіотики, наприклад пеніцилін, протікає хвороба важко, довго і відомо про поки що небагато.

Про це пише видання Страна.

Основні ознаки "китайської пневмонії" - сильний кашель, який може зберігатися протягом декількох тижнів, біль у грудній клітці, зазвичай з лихоманкою та головним болем, а також часто з плямистим висипом на тулубі, спині або руках. У дітей до п'яти років можуть виникнути закладеність носа або нежить, сльозотеча, задишка, блювання і діарея.

Розбиралися, чи стане нова хвороба другим ковидом, чи чекатиме знову карантинів і як від неї захиститися.

Атака мікоплазми з Китаю

Китай повідомив про зростання "схожих на грип захворювань" із середини жовтня. Лікарні переповнені, вже сотні тисяч дітей із запаленням легень лежать під крапельницями.

Дитяча лікарня Пекіна повідомила CCTV, що до закладу щодня надходить щонайменше 7 тисяч пацієнтів, що значно перевищує її можливості.

Найбільша педіатрична лікарня у сусідньому Тяньцзіні за тиждень прийняла понад 13 тисяч дітей. У провінції Ляонін за 600 км від Пекіна також спостерігається велика кількість випадків захворювання.

Наприкінці листопада світові ЗМІ повідомили про спалах "загадкової дитячої пневмонії" у кількох регіонах Китаю. Telegraph з посиланням на дані організації ProMed, яка відстежує спалахи захворювань людей та тварин по всьому світу, повідомив про перевантаженість дитячих лікарень КНР пацієнтами із симптомами пневмонії. Про переповнені медичні центри Пекіна та Ляоніна розповідав і тайванський телеканал FTV News.

Хвороба, яка почала атаку на світ, називається мікоплазменною пневмонією, або "синдром білих легень" через побілення легень на рентгенівських знімках пацієнтів з пневмонією, повідомляє NBC. Ще хвороба відома як "ходяча пневмонія" - багато хто переносить її на ногах, протікає вона відносно легко і не вимагає постільного режиму або госпіталізації, але небезпечна можливими ускладненнями.

Для зараження мікоплазмою потрібен тривалий контакт інфікованої людини зі здоровим, тому спалахи мікоплазмозу часто зустрічаються серед дітей, які ходять до садка та школи.

Особливість цієї хвороби полягає в тому, що антибіотики, які лікують більшість видів пневмонії, не діють при мікоплазмових інфекціях. У таких випадках лікарі повинні прописати інший вид антибіотика, зазвичай, азитроміцин або Z-Pak.

Однак Z-Paks не дуже добре допомагає при пневмонії, спричиненій іншими причинами.

Всесвітня організація охорони здоров'я днями офіційно повідомила про спалахи мікоплазмової пневмонії у Китаї. Проте експерти ВООЗ закликають не панікувати та переконують, що сплеск респіраторних захворювань у дітей викликали сезонні мікроби, а не "незвичайні чи нові патогени".

"Ми слідкуємо за ситуацією. Мікоплазмова пневмонія - це те, що ми зазвичай спостерігаємо взимку, вона лікується антибіотиками і чітко виявляється у багатьох різних країнах", - заявила представник ВООЗ Маргарет Харріс.

Мі Фен, представник Національної комісії охорони здоров'я Китаю, заявив, що влада відкриє більше педіатричних амбулаторій, прагнутиме до того, щоб більше людей похилого віку та дітей отримували вакцини від грипу, одночасно заохочуючи людей носити маски.

За словами Ван Хуацина, головного експерта з планування імунізації Китайського центру захворювань та захисту, інфекції, що викликаються мікоплазмовою пневмонією, переважно спостерігалися у дітей віком від п'яти до 14 років.

Тим часом у Китаї зростає напруженість.

"Китайці в паніці. У багатьох школах Пекіна скасовані заняття. Хвороба протікає по-різному. Одні кашляють, температурять, інші, навпаки, не кашляють і не мають жодних симптомів пневмонії. У них просто висока температура, але у багатьох з'являються незвичайні вузлики в легенів, які можна побачити під час томографії... Багато китайців, пам'ятаючи, як починався ковід, побоюються, що уряд приховує справжній стан справ, а насправді по Китаю крокує нова епідемія, а азіатські країни вже почали закривати свої кордони від Китаю. До того ж закликають в Америці.Основна проблема в тому, що цю інфекцію складно діагностувати." "Ухом" лікарю почути її складно. продуктами на випадок карантину", - розповів "Країні" китайський журналіст Хепін Лян, який живе у Британії.

Частина експертів вважає, що "китайська пневмонія" може викликати привід для занепокоєння.

Доктор Дженніфер Нуццо, епідеміолог та директор Пандемічного центру Школи громадської охорони здоров'я Університету Брауна, назвала новину про сплеск захворюваності в Китаї "тривожним".

"Бачити збільшення числа людей, які звертаються до будь-якої лікарні, звичайно, тривожно. Можливо, в цьому немає нічого незвичайного… Але щоразу, коли ми бачимо, як люди йдуть до лікарні, у нас є причини для занепокоєння", - каже Нуццо. .

Інші, навпаки, заспокоюють, що нічого загадкового у "китайській пневмонії" немає.

"Випадки, які ми спостерігаємо, на даний момент не є чимось незвичайним, тому що це все той же кашель, застуда, лихоманка, і добре, що це справді піддається лікуванню", - сказала Сесіль Брайон, керівник педіатричного відділення Raffles у Пекіні.

"Ми очікуємо, що деякі сезони будуть більш важкими для мікоплазмових інфекцій, ніж інші, і безперечно здається, що в США та Європі цей рік може бути гіршим, ніж інші роки", - розпливчасто пояснив ЗМІ доктор Бадді Крич, спеціаліст з педіатричних інфекційних захворювань в Університеті Вандербільта

Брюс Томпсон, керівник Мельбурнської школи медичних наук Мельбурнського університету також вважає, що не сталося нічого незвичайного.

"На даному етапі немає нічого, що б вказувало на те, що це може бути новий варіант Covid", - сказав він Reuters.

Експерти запевняють, що бактерія мікроплазми має тенденцію викликати спалахи пневмонії кожні один-три роки.

"Періодичні епідемії відбуваються кожні кілька років, особливо серед дітей віком від 5 до 12 років, тобто дітей шкільного віку", - сказав доктор Пітер Хотез, який є керівником Центру розробки вакцин Техаської дитячої лікарні.

Епідемія вже у Європі

У той же час європейські експерти повідомили, що захворюваність у десятках країн, яка під час пандемії впала до менше ніж 1%, на початку року знову почала зростати. Згідно зі звітом, опублікованим в Lancet Microbe, до літа і осені цього року середнє зростання збільшилося більш ніж у чотири рази, причому більше зростання спостерігалося в Азії та Європі.

Зокрема, про зростання випадків пневмонії у дітей, спричиненої мікоплазмою, окрім Китаю повідомляють Данія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Британія та кілька штатів у США.

"Ми не думаємо, що це нове/нове респіраторне захворювання, а скоріше значне зростання числа випадків пневмонії, які зазвичай спостерігаються одночасно", - йдеться у прес-релізі штату Огайо.

"За нашою попередньою оцінкою ми спостерігаємо сезонні тенденції. Нічого незвичайного не відбувається, але ми продовжуємо спостереження", - заявив представник Центрів з контролю та профілактики захворювань Огайо.

Проте частина сенаторів-республіканців США звернулася до адміністрації Байдена із проханням заборонити поїздки з Китаєм.

"Ми повинні негайно обмежити поїздки між Сполученими Штатами та Китаєм доти, доки не дізнаємося більше про небезпеки, пов'язані з цією новою хворобою", - йдеться у листі республіканців.

Представник адміністрації Байдена заявив, що США уважно стежать за зростанням респіраторних захворювань у Китаї, але додав, що "ми спостерігаємо сезонні тенденції, нічого незвичайного не відбувається".

"Наразі немає жодних ознак того, що існує зв'язок між людьми, які звертаються за допомогою до відділення невідкладної допомоги США, та спалахом респіраторних захворювань у Китаї", - додав чиновник.

А ось у міністерстві охорони здоров'я Данії, навпаки, б'ють на сполох - захворюваність на мікоплазмову пневмонію, за словами датчан, досягла епідемічного рівня.

"По всій країні широко поширена інфекція. Кількість нових випадків значно збільшилася за останні тижні, і зараз ми спостерігаємо значно більше випадків, ніж зазвичай", - сказала місцевим ЗМІ експерт датського мінохоронздоров'я Ханне-Дорте Емборг.

Данські медики повідомили, що за останні п'ять тижнів показники зараження потроїлися, і попередили, що цієї зими захворіє ще більше дітей. Це сталося лише через кілька днів після того, як Нідерланди повідомили про тривожний сплеск пневмонії у дітей, а також після аналогічних повідомлень із сусідньої Швеції.

У Франції лікарі теж взяли під спостереження "атипову" бактерію, після того, як наприкінці листопада зросла кількість легеневих інфекцій серед дітей, особливо у віці від 6 до 15 років, повідомляє BFMTV. Міністр охорони здоров'я країни Орельєн Руссо запевнив, що це "бактерія, яку ми добре знаємо", і відзначив зростання у всіх європейських країнах.

"Кількість звернень у відділення невідкладної допомоги та звернень лікарів швидкої допомоги з приводу госпіталізації дітей до 15 років у зв'язку із захворюванням легень досягла безпрецедентного рівня за останні як мінімум десять років", - пише французька Le Parisien.

На думку експертів, у спалаху нової болячки частково винен карантин під час ковіда, який перервав природне поширення інших інфекцій. Внаслідок цього країни стали більш вразливими до більш масштабних спалахів цих хвороб.

На тлі невизначеності доктор Джозеф Амбані, експерт із інфекційних захворювань, назвав відсутність знань про загадкову хворобу "тривожним" для країн Європи.

"Розуміння того, чи це є новим штамом чи мутацією існуючого вірусу, має вирішальне значення. Якщо це новий вірус, нам загрожує як більш висока зараження, так і відсутність імунітету у населення", - сказав він Daily Express.

Амбані закликав європейські країни підготуватися вже зараз на випадок раптового спалаху.

"Європа має не лише посилити епіднагляд, а й забезпечити, щоб її інфраструктура охорони здоров'я – від відділень інтенсивної терапії до первинної медичної допомоги – була обладнана для того, щоб впоратися з потенційним зростанням кількості випадків. Ця готовність поширюється на створення запасів необхідних медикаментів та навчання медичних працівників методами боротьби з епідеміями”, - каже він.

Водночас Бенджамін Коулінг, епідеміолог із Гонконзького університету, не здивований сплеску захворюваності.

"Це типовий "зимовий сплеск" гострих респіраторних інфекцій. Він стався трохи раніше цього року, можливо, через підвищену сприйнятливість населення до респіраторних інфекцій внаслідок трирічних заходів боротьби з COVID", - вважає експерт.

Зростання захворюваності на респіраторні захворювання в першу зиму після ослаблення пандемічних заходів, таких як носіння масок і обмеження на поїздки, стало звичною схемою в інших країнах. У листопаді минулого року кількість госпіталізованих з грипом у США була найвищою для цієї пори року з 2010 року.

Загальнонаціональні блокування та інші заходи, вжиті для уповільнення поширення COVID-19, запобігли циркуляції сезонних патогенів, даючи людям менше можливостей для вироблення імунітету проти цих мікроорганізмів. Це явище відоме як "борг імунітету", сказав Франсуа Баллу, обчислювальний біолог з університету Лондона, у заяві для Наукового медіа-центру Великобританії.

"Оскільки Китай пережив набагато тривалішу і жорсткішу ізоляцію, ніж практично будь-яка інша країна на Землі, очікувалося, що хвилі "виходу з ізоляції" можуть бути значними в Китаї", - сказав Франсуа Баллу з Університетського коледжу Лондона.

"Втім, системи охорони здоров'я в Китаї зараз краще підготовлені до пом'якшення їхніх наслідків, ніж до пандемії", - каже Independent Крістін Дженкінс, лікар-респіратор з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, Австралія.

Вона вважає, що зараз існують досконаліші національні системи моніторингу захворювань, діагностичні тести та заходи щодо запобігання передачі інфекції та запобіганню смертності.

"Ми знаходимося в зовсім іншій ситуації порівняно з Covid-19, але я думаю, що нам потрібно бути напоготові", - вважає вона.

Раджіб Дасгупта, епідеміолог і професор громадської охорони здоров'я в Університеті Джавахарлала Неру в Нью-Делі, розповів Reuters, що в деяких випадках можуть виникнути серйозні ускладнення від інфекції, спричиненої мікоплазмовою пневмонією, але більшість людей одужують без антибіотиків.

Щоб не заразитися, лікарі дають традиційні поради, як і для профілактики ГРВІ: часто мити руки, уникати скупчення людей, регулярно провітрювати приміщення, не контактувати з людьми, які мають симптоми застуди та підвищують імунітет: є корисні овочі та фрукти, пити чисту воду більше рухатися, налагодити сон.

1