Чому у квітні не відбувся анонсований "міністропад" та коли чекати змін в уряді Шмигаля

Перестановки в Кабміні поставили на паузу, бо немає охочих очолити міністерства
Головне
Чому у квітні не відбувся анонсований  "міністропад" та коли чекати змін в уряді Шмигаля
Кабмін Фото: kmu.gov.ua
2 Травня 2024, 09:39
читать на русском

У квітні 2024-го суспільство і політики очікували справжнього "міністропаду". Але у владних кабінетах не дійшли згоди щодо кандидатів на вихід, тому урядові ротації перенесли.  Окрім звільнень міністрів, за даними джерел УП, в Офісі президента розглядали кілька варіантів укрупнення міністерств.

Про це у своєму матеріалі пише видання Українська правда.

Міністерство у справах ветеранів хотіли об'єднати з Міністерством оборони. Однак західні партнери виступили проти такого рішення, мовляв, не логічно у воюючій країні ліквідовувати міністерство, яке опікується ветеранами. І незабаром Верховна Рада має призначити на посаду міністра чинного виконувача обов'язків Олександра Порхуна.

Така ж доля у Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Його хотіли ліквідувати, а очільницю, віцепрем'єрку Ірину Верещук, відрядити головою Тернопільської ОВА. Сама Верещук заперечила, що отримувала таку пропозицію. За даними УП, після консультації з партнерами влада вирішила залишити МінТОТ без змін.

Також в Офісі президента розглядали варіант приєднання Міністерства аграрної політики та продовольства до Міністерства економіки, як було за часів уряду Олексія Гончарука. Зрештою від цієї ідеї, як переконують співрозмовники УП в уряді, також відмовилися. Зокрема, тому що попередній досвід з об'єднанням цих відомств був невдалим.

Зміни в аграрному міністерстві все-таки відбудуться – не структурні, а кадрові. Упродовж найближчих двох тижнів парламент має звільнити міністра Миколу Сольського, якому НАБУ повідомило про підозру в оборудках із землею на 500 мільйонів гривень. Міністр вніс заставу в розмірі майже 76 мільйонів гривень і зараз продовжує виконувати свою роботу, але заяву про відставку з посади все ж написав.

Хто очолить МінАПК – в ОП ще не вирішили. За словами кількох співрозмовників УП, на цю посаду розглядали першого заступника аграрного міністра Тараса Висоцького, але він також має кримінальну справу, яка стосується розтрати понад 62 мільйонів гривень на закупівлях. Тому фінального рішення наразі немає.

Віцепрем'єр з відновлення Олександр Кубраков – ще один член уряду, чия подальша робота під питанням. Кубраков ще до літа 2023-го був одним із фаворитів Зеленського.

Після корупційних скандалів у Міноборони часів Олексія Резнікова керівник Мінінфраструктури мав замінити главу МОУ. Але в ході узгодження із Зеленським деталей цього переходу з'ясувалось, що віцепрем'єр хоче і оборонне відомство очолити, і зберегти контроль над МІУ. Президент вирішив, що Кубраков забагато на себе бере, й він із когорти улюбленців випав.

Натомість Кубраков завів достатньо близькі стосунки з представниками американського бізнесу і посольства, зокрема послом США в Україні Бріджит Брінк. Це дуже не подобається керівнику ОП Андрію Єрмаку та президенту.

Звільнення Кубракова досить активно обговорюється в політичному середовищі вже кілька тижнів. І після чергового ракетного обстрілу Росії, відставку віцепрем'єра намагалися прив'язати до знищення Трипільської ТЕС, бо його відомство начебто мало збудувати захисні споруди для енергетики.

Але ідея виявилась невдалою. По-перше, фізичний захист об'єктів типу ТЕЦ, ТЕС чи ГЕС сам собою є фантастикою через розміри цих споруд. По-друге, це завдання ніколи не належало до сфери відповідальності Мінвідновлення.

Крім того, хотіли ліквідувати Міністерство молоді та спорту, натомість створити кілька окремих державних агенцій, які би опікувалися питаннями молоді та спорту. Проте керівництво ОП і Кабміну вирішило не робити цього напередодні Олімпійських ігор. На посаду міністра парламент планує призначити чинного виконувача обов'язків Матвія Бідного. 

Ще остаточно не визначена доля Міністерства культури та інформаційної політики. Є ймовірність, що найближчим часом його взагалі розформують. За словами джерел УП в уряді, є варіант залишити "міністерство пропаганди", тобто інформполітики, а культуру виокремити в якусь державну службу чи інший орган.

"Президент завжди каже, що треба робити держуправління компактнішим. Йому подобається модель ОП. Вона зрозуміла і для Зеленського, і для Єрмака, і для всієї команди. Умовно кажучи, є п'ять – шість пресловутих "менеджерів" і все. Наприклад, Шурма, Машовець, Татаров – вони типу як міністри, але без заступників", – пояснює погляд на кадрову політику президента один із топів "Слуги народу".

Проте сформований кістяк "майже-міністрів" в ОП все одно не може замінити собою людей в реальних міністерствах, яких треба знайти й умовити піти працювати в уряд. З обома цими пунктами в команди Зеленського справи просуваються дедалі складніше.

Тож уся кадрова робота наразі зводиться до перетасовування уже наявних у команді людей. Ними настільки важко закривати нові кадрові дірки, що рішення про заміну міністрів переносяться з тижня на тиждень.

1