Синоптик Кібальчич про погоду у жовтні: прохолодно та дощі

Температура повітря буде близькою до середніх багаторічних показників
Синоптик Кібальчич про погоду у жовтні: прохолодно та дощі
Осінь, погода / Фото: Pexels
30 Вересня 2022, 16:33
читать на русском

У жовтні погода в Україні буде прохолодною та дощовою.

Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич.

За його словами, у другому місяці осені температурний фон прогнозується в межах норми, місцями вище за норму на 1-2 градуси.

Середньомісячна температура за розрахунками Українського гідрометцентру опиниться в межах 6-9 градусів, у південній частині до 11.

Перша декада місяця очікується прохолодною, але потім поступово із середини жовтня температура трохи підвищиться, хоча і не у всіх областях. Можливо, ще буде бабине літо, але про його терміни і тривалість поки що говорити зарано, - повідомив метеоролог.

Кількість опадів в Україні, прогнозує він, виявиться значною з перевищенням норми на 20- 40% і лише на півдні країни зволоження буде помірним, подекуди навіть з дефіцитом дощів.

Сумарна кількість опадів за жовтень у деяких містах України становитиме 40-80 мм, у Карпатах близько 100-130 мм.

Щодо снігу, то його модна чекати в деяких регіонах України вже у другій декаді жовтня, "що не є аномальним для другого місяця осені".

Варто зазначити, що жовтень позиціює себе як "перехідний" місяць від літніх до зимових процесів, тому прогнозування синоптичних умов із тривалою завчасністю є в цей період дуже складним завданням, - додав Кібальчич.

Нагадаємо, що в жовтні 2022 року місячна кількість опадів очікується 26-58 мм, а середня місячна температура прогнозується в межах 5-11 градусів тепла, що близько до кліматичної норми.

1