Синоптики розповіли, чи варто українцям боятися лютої зими

Метеорологи не передбачають сильних морозів
Синоптики розповіли, чи варто українцям боятися лютої зими
Погода, зима (Фото: pexels)
24 Вересня 2022, 05:22
читать на русском

В Укргідрометцентрі пояснили, чи варто українцям готуватися до екстремальних морозів.

Про це пишуть синоптики УГМЦ у Facebook.

Сучасний розвиток метеорологічної науки у всьому світі не дозволяє складати прогнози розвитку атмосферних процесів з такою великою завчасністю, - пояснюють вони.

Разом з тим, є можливість аналізу погоди завдяки метеорологічним спостереженням, які нараховують у більшості областей України 80-100 і більше років.

За результатами аналізу температурних показників за останні десятиліття можна зробити наступні висновки:

  • середня температура зимового періоду за період грудень-лютий очікується на 1-2 градуси вищою за норму, розрахованою за період 1991-2020 рр.;
  • ймовірність тривалих холодів у зимовий період в Україні є мінімальною;
  • цілком ймовірні короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб;
  • перенесення початку опалювального періоду на пізніші терміни та його закінчення на більш ранні терміни є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками.

Своєю чергою, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух прогнозує теплу зиму.

Очікується, що зима в Україні буде теплою. Усі останні роки ми не бачимо суворих зим. У нас практично не було зими у 2019-20 роках. І всі наступні та попередні зими були також теплими. Температура повітря постійно підвищується, і особливо це помітно в зимовий період, – говорить вона.

Нагадаємо, директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда не виключає морозні періоди, можливо, навіть сильні. Але вони будуть короткі і на загальному періоді зими не позначаться.

1