Систему екстреної допомоги за єдиним номером 112 запустять в Україні

Верховна Рада ухвалила відповідний закон
Систему екстреної допомоги за єдиним номером 112 запустять в Україні
Швидка медична допомога, лікарі у захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)
7 Вересня 2022, 16:29
читать на русском

Верховна Рада 7 вересня ухвалила законопроєкт про вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

Відтак, документом передбачено, що тепер в Україні запрацює екстрена служба за єдиним номером 112. Вона діятиме за принципом "єдиного вікна", що дозволить використовувати при необхідності для виклику один телефонний номер.

Закон передбачає створення Єдиного центру прийняття та обробки екстрених викликів. На думку авторів законопроєкту це дозволить забезпечити належний рівень надання екстреної допомоги населенню у разі загрози виникнення або виникнення екстрених ситуацій.

Довідково: принцип побудови системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 ("Системи 112") – це комплексне надання допомоги населенню у разі виникнення екстрених ситуацій, що загрожують здоров’ю, життю, майну або навколишньому природному середовищу, громадському порядку.

На лінію 112 зможуть звертатися за допомогою люди, які не володіють державною мовою.

Тепер, у разі ДТП, щоб звернутися до служб екстреної допомоги не потрібно буде телефонувати за різними номерами телефонів, такими, як 101, 102 чи 103, достатньо буде набрати єдиний номер 112.

Також, поява Системи 112 - одне із євроінтеграційних зобов’язань нашої держави у рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

1