Скандал довкола логотипу Одеси: Держагентство з розвитку туризму вважає доцільним розробку нового бренду міста

Автором чинного логотипу Одеси є російський блогер Артемій Лебедєв, якому оголосило підозру СБУ
Скандал довкола логотипу Одеси: Держагентство з розвитку туризму вважає доцільним розробку нового бренду міста
Логотип Одеси (Фото: УСИ)
22 Березня 2023, 12:43
читать на русском

Керівниця Державного агентства розвитку і туризму України Мар'яна Олеськів відреагувала на підозру від СБУ для російського дизайнера, блогера Артемія Лебедєва.

На своїй фейсбук-сторінці Олеськів висловилася за новий логотип для Одеси, оскільки попередній - авторства російського пропагандиста.

"Лебедєв здебільшого відомий людям як російський дизайнер, наробив Україні багато лиха. І його незаконний приїзд на територію України, і перебування без дозволу на режимному об’єкті – Запорізькій АЕС – це лише квіточки. Імперіаліст вже багато років працює на московське ФСБ і виконує урядові замовлення, славлячи "вєлікую і магучую", - зауважила очільниця ДАРТ.

Мар`яна Олеськів

Олеськів зазначила, що дизайнер з РФ активно підтримував російську окупацію Криму, а згодом працював над створенням туристичного бренду невизнаної "Придністровської Молдавської Республіки".

"Але чомусь досі наша рідна, вистраждана від бомбардувань Одеса користується логотипом, який розробив саме цей українофоб. Всі ж розуміють, що створював айдентику він не заради України, а заради зближення з місцевим населенням і прокладенні русофільських зв’язків до моменту, коли Росія б мала захопити і Одещину також", - підкреслила керівниця Державного агентства розвитку і туризму. Неприпустиме на сьогодні є те, що одне з найгарніших, найбільших міст нашої країни, туристична перлина Одеса, презентується у світі роботою дизайнера країни-ворога, який висловлює дуже багато позицій антиукраїнських", — розповіла голова агентства.

За словами Мар'яни Олеськів, логотип створювали у період, коли Одеса вела дуже активну пропаганду стосовно російськості міста і чинний логотип, розроблений Лєбєдєвим, грає на руку Росії:

"Коли ми боремося на фронті за Україну, ми боремося, в тому числі і за нашу культуру, ідентичність. Для нас дуже важливим є промоції Одеси як одного з центрів українського туризму і точно ми не будемо цього робити на державному рівні з логотипом, намальованим російським пропагандистом".

У агентстві вважають, що міська рада має розв'язати це питання.

Олеськів додала, що спільно з Лебедєвим розробляв "план розквіту фсб-шного Придністров’я" високопосадовець Одеської міської ради, який "сьогодні відповідає за культуру, співробітництво і євроінтеграцію" (йдеться про Івана Ліптугу).

"Шановна Служба Безпеки України (зокрема, департамент контррозвідки), шановний пане міський голово Одеси Геннадій Труханов, звертаюсь до вас публічно із проханням перевірити діяльність Артємія Лєбєдєва на предмет шкоди культурним та міжнародним зв’язкам України, а також створенні/сприянні роботи агентурної мережі з громадян України, зокрема тих, хто діє на Одещині та займає важливі у час воєнного стану державні посади", - йдеться в дописі глави ДАРТу.

Олеськів запропонувала долучитися до створення нового логотипу креативні агенції України.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру російському блогеру та пропагандисту Артемію Лебедєву через незаконне відвідування України влітку 2022 року. Він незаконно потрапив на територію Запорізької атомної електростанції. Там відзняв замовний репортаж для кремлівських медіаресурсів щодо захоплення енергооб’єкта та "розганяв" його через свою півмільйонну аудиторію у соцмережах.

1