Скільки коштуватиме бензин і дизель у 2024 році - прогноз НБУ

Наступного року очікується стабілізація цін на пальне
Важливо
Скільки коштуватиме бензин і дизель у 2024 році - прогноз НБУ
Бензин
4 Листопада 2023, 15:49
читать на русском

Підвищення податків з 1 липня призвело до зростання цін на пальне в Україні. Пальне буде дорожчати до кінця 2023 року, проте наступного року ціни стабілізуються.

Про це повідомляє "Інфляційний звіт" Національного банку України (жовтень 2023 року).

Як зазначається у звіті, зростання цін на пальне очікувано відновилося (на 6,2% р/р у вересні) передусім унаслідок повернення повного оподаткування (за оцінками НБУ, це мало приблизно 0,7 в. п. прямого внеску в зміну Індексу споживчих цін у 2023 році), а також зростання світових цін на нафту.

У короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться, що чинитиме також непрямий проінфляційний вплив на вартість інших товарів та послуг, прогнозують у НБУ.

"З наступного року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, експерти Інституту споживчих експертиз у вересні перевірили якість бензину А-95 у 19 АЗС-мереж України – від загальнонаціональних до регіональних. У пробах, відібраних у 7 брендів, було виявлено відхилення від чинних нормативів. Показники ще 6 компаній експерти занесли у зону ризику, оскільки вони балансують на граничній межі допустимих нормативів. До мереж, чиє пальне відповідає стандартові Євро-5 з запасом міцності, потрапили ОККО, також SOCAR, WOG.

Читайте також

1