Рятувальники розкрадали пальне та не змогли вчасно загасити масштабні пожежі

Слідчі вияснили нові причини масштабних пожеж у Луганській області
Головне
Рятувальники розкрадали пальне та не змогли вчасно загасити масштабні пожежі
Лісові пожежі в Луганській області (фото: ДСНС)
19 Листопада 2020, 13:33
читать на русском

Слідчими Державного бюро розслідувань встановлені нові причини, які могли призвести до масштабних пожеж на території Луганської області в липні та вересні-жовтні 2020 року.

Як повідомили у пресслужбі ДБР, проведено санкціоновані обшуки у ГУ ДСНС України у Луганській області та інших структурних підрозділах ДСНС регіону.

Виявилося, що однією головних причин масштабних пожеж на території Луганської області було системне розкрадання палива під керівництвом ГУ ДСНС у Луганській області.

У ході проведених обшуків виявлено та вилучено ймовірні знаряддя злочину, а також документи та інші предмети, що мають доказове значення для кримінального провадження... Майже у кожному структурному підрозділі вказаного управління за вказівки керівництва були придбані спеціальні технічні засоби – прилади для корекції одометрів автомобілів. Саме з їх допомогою систематично проводились маніпуляції з пробігом спецтехніки, за допомогою яких завищували реальний пробіг автомобілів, а паливо розкрадали, - зазначено у повідомленні.

Таким чином, зазначають у держбюро, в управлінні ДСНС не було сформовано належний резерв паливно-мастильних матеріалів, тому спеціалізована техніка не змогла вчасно виїхати на місця масштабних пожеж, щоб їх оперативно локалізувати.

Читайте також

Корупційні дії посадовців ДСНС призвели до загибелі людей, знищення споруд, будинків та лісових масивів. Крім цього, слідство вивчає обставини організації та діяльності Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а також координації дій сил, залучених до гасіння пожеж, - зазначили у ДБР.

Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, цього літа перші масштабні пожежі у Луганській області були помічені 6 липня, їх загасили за п'ять днів. За цей час вигоріла територія площею понад 100 гектарів. Загинули 7 осіб. Згодом пожежі в регіоні знову поновилися - вже наприкінці вересня. Загасити їх вдалося лише на початку жовтня. За цей час вигоріло понад 20 тисяч гектарів. Загинули 11 осіб і 19 були травмовані.

Кабінет міністрів Україна вирішив виділити з резервного фонду бюджету 185 мільйонів гривень людям, які постраждали під час пожеж у Луганській області.

1