"Слуга" Куницький потрапив у корупційний скандал: НАЗК направило до суду два адмінпротоколи

Політик використовує депутатський мандат для інтересів власного бізнесу
"Слуга" Куницький потрапив у корупційний скандал: НАЗК направило до суду два адмінпротоколи
Олександр Дубінський, Дмитро Разумков, Олександр Куницький (фото: УНІАН)
12 Квітня 2021, 15:43
читать на русском

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький у власних інтересах розсилав офіційні депутатські звернення в різні державні установи. На нього склали два протоколи, пов'язаних з корупцією, які направили до суду.

За інформацією "Радіо Свобода", Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало на політика два протоколи. Куницький своїми запитами, "які становили його приватний інтерес" та були пов'язані з корупцією, вчинив адміністративне правопорушення.

Протоколи складені за фактами передачі Олександром Куницьким депутатських звернень від 17.09.2019 до Державного бюро розслідувань і від 11.09.2019 до ЗАТ "ДТЕК Київські електромережі", в яких порушуються питання, що складали його приватний інтерес, - зазначили в НАЗК.

У зверненні до "ДТЕК Київські електромережі" Куницький не як звичайний громадянин, а як народний депутат цікавився, чи можна встановити електрозарядну станцію біля будинку, де він орендував квартиру. До депутатського звернення він додав технічний паспорт на зарядний пристрій виробництва харківського ПП "Автоентерпрайз".

Втім, сам Куницький не погоджується з тим, що порушив закон.

У НАЗК зазначили, що своїми діями Куницький порушив частину другу статті 172-7 Кодексу про адміністративні порушення – вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів. За такі дії можливий штраф від 3400 до 6800 гривень та внесення до реєстру осіб, що вчинили корупційне правопорушення.


Контекст. У грудні 2020 року стало відомо про те, що детективи НАБУ розпочали досудове розслідування щодо Куницького за статтею 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди).

У липні 2020 року журналісти "Схем" з'ясували, що народний депутат Олександр Куницький використовує депутатський мандат "слуги" в інтересах приватного бізнесу. Зокрема, Куницький як депутат допомагав просувати інтереси харківської групи компаній "Автоентерпрайз". Вони займаються імпортом електрокарів з-за кордону, виготовленням і встановленням зарядних станцій для них.

Читайте також

1