Смертність від коронавірусу в Україні зменшилася в 4 рази – Ляшко

Крім того, значно зменшився показник госпіталізацій
Смертність від коронавірусу в Україні зменшилася в 4 рази – Ляшко
Карантин, коронавірус, люди в захисних масках (фото: УНІАН)
22 Лютого 2022, 17:17
читать на русском

Попри високі показники зареєстрованих добових випадків коронавірусної хвороби, кількість госпіталізацій і померлих менша, ніж на піку попередньої Дельта-хвилі.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Рівень госпіталізацій в Україні вже нижчий за граничний показник адаптивного карантину у 60 осіб на 100 тисяч населення, а летальність зменшилася у 4 рази - з 2% до 0,5%. І це перша хвиля, коли на найвищих показниках добових випадків було доступно більш ніж половина ліжкового фонду з можливістю проведення кисневої терапії, - сказав міністр.

Середньодобова кількість померлих від ускладнень COVID-19 припинила зростати й останні 5 днів перебуває на плато у близько 240 осіб на добу.

Водночас Ляшко зауважив, що статистика "ковідних" смертей в Україні – це смертність "із ковід", а не "від ковіду". До того ж смертність є відкладеним показником, який починає зростати і, відповідно, спадати на 2–3 тижні пізніше, ніж випадки й госпіталізації.

Зокрема, Ляшко пояснив: "У трактуванні смертності, часто можна спостерігати маніпуляції та неправильне використання абсолютних цифр. Україна не приховує смерті, а навпаки, фіксує смертельні випадки в широкому визначенні, серед усіх хворих, навіть якщо COVID-19 був супутнім захворюванням, який загострив інші потенційно смертельні стани".

Відповідно це дещо завищує дані по COVID-смертності в Україні у порівнянні з окремими європейськими країнами, які відображають смертність "від COVID" або можуть обмежуватися лише госпітальною смертністю чи у визначений проміжок часу.

Якщо аналізувати великі масиви даних та підходити до питання комплексно, а не висмикувати окремі цифри, то, за даними аналітичної бази Оксфордського університету, поточний рівень "ковідної" смертності в Україні, навіть за чинної моделі звітності, є нижчим, ніж у Хорватії – на -53%, ніж у Греції – на -26%, ніж у Польщі – на -12%.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав завдання Міністерству охорони здоров'я України проаналізувати карантинні обмеження з урахуванням епідемічної ситуації та за необхідності розглянути можливість їх послаблення після 31 березня.

Читайте також

1